Monday, December 6, 2021
Pyetja: A ishte kader (caktim) i Allahut fatkeqësia e autobusit në Bullgari? *** Përgjigja: Caktimi i Allahut është një nga temat më diskutabile në teologjinë islame. Për të kuptuar përgjigjen e lartëpërmendur duhet të mësojmë çka nënkuptojmë me termin: caktimi i Allahut? Me kaderin apo caktimin e Allahut nënkuptojmë 4 gjëra: 1. Allahu i...
Pyetja: Pse i kushton Islami kaç shumë rëndësi ushqimit hallall? *** Përgjigja: Allahu i Lartësuar thotë në Kuran: “O besimtarë! Hani nga ushqimet e lejuara që ju kemi dhënë.” Bekare: 172 “Është e ndaluar për ju ngrënia e së ngordhurës, e gjakut, e mishit të derrit, e mishit të kafshës që është therur jo në...
Pyetja: Si mund të realizohet hixhreti në kohën tonë? *** Përgjigja: Emigrimi për hir të Allahut (lexo: hixhreti) është transferimi nga vendet e idhujtarisë për në vendet islame, ashtu siç bënë muslimanët e parë të cilët emigruan nga Meka për në Medine, duke qenë se ajo u shndërrua në vend islam pasiqë banorët...
Pyetja: A lejohet për muslimanin të jeton i vetëm? *** Përgjigja: I Dërguari i Allahut "ka ndaluar që njeriu të qëndrojë vetëm". Sepse njeriu ka nevojë për dikë. Siç ka ardhur në hadith: një i vetëm është shejtan, dy janë shejtanë dhe tre quhen udhëtarë. Njeriut mund t’i pëshpërisë (mund ta nxisë)...
Pyetja: A lejohet gënjeshtra e atij që bën shaka, dmth., gënjeshtra me shaka? *** Përgjigja: Gënjeshtra nuk lejohet as me shaka dhe as seriozisht, sepse është prej veseve të ulëta, me të cilat nuk cilësohet askush tjetër përveç hipokritëve. Është për të ardhur keq që dëgjojmë nga disa njerëz, që e ndajnë gënjeshtrën...
Pyetja: A lejohet therrja e kafshëve me ndihmën e goditjes elektrike? *** Përgjigja: Së pari: Nëse kafsha që i hahet mishi goditet me rrymë elektrike dhe pastaj therret sipas normave islame kur ende është gjallë, atëherë mishi i saj është i lejuar me argument thënien e Allahut të Lartësuar: “Juve u janë ndaluar...
Pyetja: A lejohet puna në fushën e teknologjisë së informacionit dhe në kompanitë e sigurimit? *** Përgjigja: Teknologjia e informacionit është një risi e kohës sonë dhe ka kontribuar mjaft në drejtim të qytetërimi njerëzor dhe në lehtësimin e jetës së tyre. Norma bazë në për këtë punë është se, ajo është e...
Pyetja: A mund të përdoret xhelatina në ëmbëlsira, kremra, pastaj edhe në mjekësi? *** Përgjigjja: Xhelatina është një substancë e nxjerrë prej lëkurave dhe eshtrave të shtazëve, përdoret për disa ëmbëlsira dhe barna mjekësore. Sa i përket lejimit apo ndalimit të përdorimit të saj, themi se nëse është marrë nga shtazët të cilave u...
Pyetje: A është haram ta festojmë ditëlindjen? E nëse është haram, atëherë pse? *** Përgjigjje: Nuk i lejohet askujt që ta festojë ditëlindjen e tij, ngase në Islam janë ligjësuar vetëm dy festa:  Festa e Fitër Bajramit dhe festa e Kurban Bajramit. Festimi i çdo feste tjetër, përveç këtyre dy festave, është risi...
Pyetja: A bën të përdoret alkooli medicinal? *** Përgjigja: Alkooli është një ndër substancat më të vjetra që shkenca ka arritur të prodhojë në formë artificiale. Në kohën tonë bashkëkohore konsiderohet ndër substancat më të rëndësishme në prodhimin e shumë substancave kimike, pastaj të ruajtjes së tyre, si dhe të produkteve farmaceutike e...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon