Sunday, November 27, 2022
Ballina Blog
Pyetja: A duhet të ndalojë së dhëni sadaka në mënyrë që të ruaj paratë për të kthyer borxhet, edhe nëse borxhet janë shumë të mëdha? *** Përgjigjja: Meqë borxhi qenka kaq i madh, atëherë pagimi i borxhit është më i rëndësishëm sesa të jepet sadaka. Allahu e di më së miri. Shejh Asim El Hakim
Pyetja: A lejohet pjesëmarrja në ahengje të fejesave? *** Përgjigjja: Po, pa problem përderisa nuk ka të përfshirë ndonjë haram në to. Shembull nuk ka përzirje gjinish, muzikë, shkëmbim të unazave, etj. Shejh Asim El Hakim
Pyetja: A mundem ta jap si sadaka një qafore të arit që ma ka dhuruar burri im, pa mos e ditur ai? *** Përgjigjja: Po, ju mund ta dhuroni atë si sadaka dhe të veproni si të doni ju me të ngase tashmë është pronësi e jotja. Mirëpo nëse ka ndonjë vlerë sentimentale...
Pyetja: A lejohet të hahet mishi i rosave dhe pëllumbave? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut! Vendimi i përgjithshëm për ushqimin dhe pijet Parimi themelor në lidhje me ushqimin dhe pijen është se ai është i lejuar përveç nëse ka dëshmi se është haram. Allahu thotë: “Ai është që krijoi për ju gjithçka që gjendet në...
Pyetja: Cili është gjykimi i përdorimit të efekteve vokale (zanore) ose filtrave të akordimit automatik (auto tune) për recitimin e Kuranit? Ju lutem vini re se unë do ta përdor atë në një mënyrë të thjeshtë për të zbukuruar tingullin, dhe nuk do të shkoj në ekstreme. Cili është gjykimi...
Pyetja: Cili është gjykimi i transplantimit të mitrës dhe vezoreve? *** Përgjigjja: Falenderimi i takon Allahut. Së pari: Nuk ka asgjë të keqe me transplantin e mitrës për një grua që ka humbur mitrën e saj ose nuk është në gjendje të lindë fëmijë. Një fetva për këtë është lëshuar nga Këshilli i Fikhut Islam, në...
Pyetja: Pyetja ime është në lidhje me selamin. Nganjëherë unë e përshëndes me selam dhe ai nuk ma kthen mua, dhe kjo ka ndodhur disa herë me të njëjtin person. Çfarë të bëjë në këtë rast a mundem të ndaloj së përshëndeturi atë? *** Përgjigjja: Nëse ai është musliman, përshëndete atë me selam...
Pyetja: A është e vërtetë se Pejgamberi ﷺ i dëgjon salavatet e thëna pranë varrit të tij? *** Përgjigjja: Allahu ka caktuar melaike për këtë, ato do të i përcjellin salavatet tona tek Pejgamberi ﷺ nga kudo në botë që ne i themi, jo vetëm pranë varrit të tij, paqja dhe mëshira e...
Pyetja: Përse Allahu i urdhëroi melekët t’i bëjnë sexhde Ademit (alejhi selam)? Dhe, përse vëllezërit e Jusufit (alejhi selem) i bënë sexhde Jusufit (alejhi selam)? Unë e di që sexhdeja duhet të jetë për Allahun. *** Përgjigjja: Çdo lavëdrim i përket Allahut. Sexhdeja është në dy forma: 1. Madhërim dhe afrim tek ai që po...
Pyetja: A lejohet konsumimi i ushqimeve që gatuhen me verë, shembull: midhjet gatuhen me verë të bardhë? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm Allahut të Lartësuar, përshëndetjet lëvdatat të Dërguarit të Tij. Muslimanit nuk i lejohet konsumimi i alkoolit në asnjë rrethanë normale; qoftë pak, qoftë shumë. Atij nuk i lejohet blerja e tij,...

TRENDI I PYETJEVE