Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet marrja me qira e kishës për faljen e xhumasë dhe bajrameve? *** Përgjigja: Shtrenjtësia e banesave dhe e tokës, në vendet perëndimore, ia vështirëson komuniteteve muslimane të kenë xhami të tyre në këto vende, ndaj qëllon që ata të marrin përdorin vende të ngushta për të falur namazin në to,...
  Festat e dy Bajrameve 127. I nderuar hoxhë! Na tregoni se si ka mbetur festa e dy Bajrameve? Përgjigjja: Festat në Islam janë të lidhura drejtpërdrejt me kryerjen e adhurimeve shumë të rëndësishme, siç është agjërimi i muajit Ramazan dhe kryerja e haxhit. Fitër Bajrami është festa islame që vjen pas muajit...
  Festa e Bajramit ditën e shtunë dhe e diel 128. I nderuar hoxhë! Nëse dita e diel bie ditë Bajrami, a bën ta festojmë kur e dimë se dita e diel është festë e të krishterëve? Përgjigjja: Fillimisht themi se të gjitha ditët e javës, të muajit dhe të vitit  janë...
Pyetja: Çfarë dispozite ka therja e kurbanit për Bajram? *** Përgjigja: Therja e kurbanit për Bajram është sunet muekede, d.m.th. sunet shumë i fortë, madje disa juristë islamë e kanë bërë edhe vaxhib duke u bazuar në hadithin e Pejgamberit ﷺ: “Kush ka mundësi materiale për të therur kurban e nuk ther,...
Pyetje: Kam dëgjuar nga disa njerëz se nuk lejohet personit të presë flokët (apo te shkul qimet) dhe thonjtë e tij në dhjetëditëshin e parë të Dhul-hixhes. A është e saktë kjo fjalë që kam dëgjuar? *** Përgjigje: Shejh Ibën Bazi (Allahu e mëshiroftë!): Nëse personi dëshiron të bëj kurban, atëherë ai nuk duhet...
Pyetja: Esselamu alejkum. Jetoj në një ndërtesë në qytet dhe për të therë kurban duhet të shkoj deri në fshat, ta gjej një kurban, ta therë atë dhe ta shpërndaj, po ashtu. Nga ana tjetër, shumë organizata fetare dhe humanitare, mbase edhe vetë Bashkësia Islame, tubojnë para të kurbanëve, të...
Pyetja: Nëse merr abdest me arsye (yzer) në kohën e namazit të sabahut dhe e fal namazin e sabahut, a lejohet që me këtë abdest, pra me te njëjtin abdest të sabahut, të falet namazi i Bajramit, i cili është pas 45 minutash? Ju faleminderit! *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet...
Pyetje: Kam hasur në shumë literatura islame termin Ditët e Teshrikut. A mund të na flisni rreth këtyre ditëve, se cili është kuptimi, koha dhe vlera e tyre, si dhe cila është dispozita e agjërimit të tyre?  Përgjigjja: DITËT E TESHRIKUT PAS DITËS SË BAJRAMIT Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe...
Pyetje: A është e lejueshme të kryhet detyra e Zekatul-Fitrit në ditëne parë të Ramazanit? Dhe, a është e lejueshme të shpërndahet në para? Përgjigje: Për sa i përket kryerjes së tij në ditën e parë të Ramazanit, për këtë ka ikhtilaf lidhur me të. Opinioni më i saktë është se...
Koha e namazit të paradites (duha) dhe e namazit të bajramit Amër Ibn Abese tregon: “Thashë: O i Dërguari i Allahut, më informo për ato që ty ti ka mësuar Allahu dhe që unë nuk i di, më informo për namazin!”. Pejgamberi tha: “Fale namazin e sabahut dhe pas tij...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon