Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet varrosja e muslimanit me arkivol? *** Përgjigja: Çdo vepër apo sjellje që kryen një mysliman duke pasur si qëllim t’i ngjasojë dhe imitojë jomyslimanët, është e ndaluar fetarisht nga hadithe tepër të qarta dhe të drejtpërdrejta profetike. Nëse varrosja nëpër arkivole bëhet me qëllim për t’i ngjarë jomuslimanëve, atëherë kjo është...
Pyetja: Ka raste kur frikësohem nga sëmundja, si duhet të veproj në këto rrethana? *** Përgjigja: Ki besim tek Allahu, mbështetu tek Ai dhe kërkoi falje dhe shëndet si në dunja ashtu dhe në ahiret. Përgatitu me punë të mira për ahiretin tend, qëndro larg shkaqeve që sjellin sëmundjet, kontakto me mjekët në...
Pyetja: A konsiderohet se ka vrarë veten ai njeri që vdes nga shpejtësia në aksident? *** Përgjigja: Jo. Që të quhet një akt vetëvrasje duhet të ketë patjetër dhe qëllimin, nietin. Dakord, ecja me shpejtësi është e ndaluar edhe në fe nëse është jashtë parametrave e tjerë e tjerë, ka disa kritere kjo...
Pyetja: I lutem Allahut të ma mundësojë vdekjen sa më shpejt dhe të shpëtoj nga problemet që më kanë rënë mbi kokë! Së paku, unë e shoh këtë zgjidhje si rrugëdalje të vetme dhe qetësim për mua. Si qëndron ky veprim i imi në Islam, a lejohet të veproj në...
Pyetja: Selam alejkum! Jam një musliman 22-vjeçar. E kam një sëmundje të muskujve. Jam në karrocë që 8-9 vjet, por kjo sëmundje ende punon sepse për çdo vit pak nga pak më dobësohen këmbët dhe duart. Këmbët i lëviz ngadalë, por s’më mbajnë sa për të ecur, kurse me duart...
Pyetja: Jam e sëmurë dhe duhet të operohem, por nuk kam të holla. A është mëkat të marr kredi, ngase operacionin e kam urgjent? *** Përgjigja: Marrja e kredisë nga bankat që veprojnë me kamatë është e ndaluar, ngase kamata në Islam konsiderohet prej mëkateve të mëdha shkatërruese. Prej vlerave madhështore të Islamit është...
  Vrasja e tjetrit për vetëmbrojtje 192. I nderuar hoxhë! Nëse një person na sulmon me armë zjarri, a është mëkat për ne vrasja e tij për vetëmbrojtje? Përgjigjja: Jeta është dhuratë e Zotit të Madhërishëm, të cilën jemi të obliguar të kujdesemi dhe ta ruajmë nga çfarëdo dëmi apo rreziku. Muslimani...
Pyetje: A lejohet birësimi në islam? *** Përgjigje: Dy fjalë për atë të cilin Allahu nuk i ka dhënë fëmijë. Mospasja fëmijë është një prej sprovave të Allahut me të cilat ai sprovon robët e tij deri edhe besimtarët siç thotë në Kuran: “A mos menduan njerëzit se do ti lemë të thonë: besuam dhe...
Pyetja: Çfarë duhet të themi gjatë tërmetit? *** Përgjigjja: Gjatë tërmeteve, eklipsit, erës së fortë ose vërshimeve, ne duhet që të pendohemi tek Allahu, t’i bëjmë dua atij, ta lusim për mirëqenie, ta përkujtojmë atë shumë dhe t’i kërkojmë falje. Profeti ﷺ kishte thënë në kohën e një eklipsi: “Kur ta shihni atë,...
Pyetja: Cila është urtësia e të sprovuarit të njerëzve? *** Përgjigja: Urtësitë e sprovave janë të shumta, por ne do t'i përmendim vetëm disa prej tyre. Allahu i Madhëruar thotë: “Ne do t’ju provojmë me pak frikë, me uri, me ndonjë humbje nga pasuria, jeta dhe prodhimet, por t’i përgëzoji të duruarit!” Bekare: 155 Njëra nga...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon