Monday, December 6, 2021
Pyetja: Çfarë duhet të themi gjatë tërmetit? *** Përgjigjja: Gjatë tërmeteve, eklipsit, erës së fortë ose vërshimeve, ne duhet që të pendohemi tek Allahu, t’i bëjmë dua atij, ta lusim për mirëqenie, ta përkujtojmë atë shumë dhe t’i kërkojmë falje. Profeti ﷺ kishte thënë në kohën e një eklipsi: “Kur ta shihni atë,...
Pyetje: Në rastin e tërmetit isha duke falur namazin, në raste të tilla a më lejohet të shkëputem nga namazi dhe të falem më vonë apo duhet të vazhdoj namazin pa marrë parasysh rrezikun? Po ashtu namazi me xhemat, a mund të falet jashtë xhamisë dhe jo në xhami nga frika,...
Pyetja: Cili është këndvështrimi juridik islam në lidhje me fatkeqësitë që u ndodhin njerëzve, si: tërmetet, përmbytjet, shtrëngatat, vërshimet etj., të cilat ndodh që të lënë edhe viktima? *** Përgjigja: Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut! Tërmetet dhe dukuritë e tjera tokësore e qiellore përbëjnë...
Pyetje: PËRMENDJE-LUTJE NË TËRMETE-KATASTROFA A mund të na tregoni disa nga përmendjet dhe lutjet islame që pëlqehen të bëhen nga muslimani/ja në rast tërmeti dhe katastrofash të tjera?  Përgjigjja: PËRMENDJE-LUTJE NË TËRMETE-KATASTROFA Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut! Duke qenë se tërmetet (dhe dukuritë e tjera...
Pyetja: Si të reagojë muslimani në katastrofa natyrore? *** Përgjigja: Duke qenë se tërmetet (dhe dukuritë e tjera të kësaj natyre) bëjnë pjesë në shenjat hyjnore frikësuese, çështja e tyre është e ngjashme me çështjen e eklipsit; së këtejmi juristët muslimanë shprehen se gjatë këtyre shenjave pëlqehen veprat e mira sikurse në rastin...
Pyetje: TËRMETET-KATASTROFAT-SHQYRTIM ISLAM Cili është këndvështrimi juridik islam në lidhje me fatkeqësitë që u ndodhin njerëzve, si: tërmetet, përmbytjet, shtrëngatat, vërshimet etj., të cilat ndodh që të lënë edhe viktima? Përgjigjja: TËRMETET-KATASTROFAT-SHQYRTIM ISLAM Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut! Tërmetet dhe dukuritë e tjera...
PËRMENDJE-LUTJE NË TËRMETE-KATASTROFA Pyetje: PËRMENDJE-LUTJE NË TËRMETE-KATASTROFA A mund të na tregoni disa nga përmendjet dhe lutjet islame që pëlqehen të bëhen nga muslimani/ja në rast tërmeti dhe katastrofash të tjera? Përgjigjja: PËRMENDJE-LUTJE NË TËRMETE-KATASTROFA Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut! Tërmetet (dhe dukuritë e...
Pyetja: A janë mëkatet prej shkaqeve të fatkeqësive të ndryshme? *** Përgjigja: Lejohet përmendja e nodnjë shkaku të vërtetë, qoftë kjo tërmet apo sprovë apo varfëri. Madje është e udhës që në situata të tilla t'iu bëjmë thirrje njerëzve t'i kthehen Allahu me pendim e përmirësim. Allahu në librin e tij fisnik na...
Pyetja: A ka mundësi që gripi i derrave apo epidemitë e tjera ose murtaja të përhapen në Mekë apo Medine, apo ato janë të ruajtura nga epidemitë? *** Përgjigja: Meka dhe Medina nuk janë të mbrojtura nga epidemitë. Në periudhën e sundimit të Umer b. Hattabit (Allahu qoftë i kënaqur me të) ka...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon