Monday, December 6, 2021
Pyetja: Çfarë gjykimi ka veshja e rrobës me ngjyrë të kuqe për burrat? *** Përgjigja: Është saktësuar se i Dërguari i Allahut ﷺ ka veshur një “abaje” (palltoja i afrohet më shumë nga rrobat tona) me ngjyrë të kuqe. Disa prej dijetarëve – prej tyre edhe imam Ibnul Kajjim – kanë thënë se...
Pyetja: A lejohet t'i përgojojmë jobesimtarët? *** Përgjigja: Dispozitat legjislative fetare, nuk kanë te bëjnë me individët, por me veprimet. Për këtë arsye, përgojimi është i qortuar si ndaj muslimanit ashtu dhe ndaj të krishterit, por ndaj muslimanit është më i rëndë, sepse ndaj tij ke disa detyrime. M.gj.th, përgojimi i të krishterit konsiderohet i...
Pyetja: Ne, shqiptarët, shpesh krenohemi se jemi njerëz trima, se jemi komb liridashës dhe se për nder e liri kemi pranuar më mirë të vdesim dhe të vuajmë, sesa të na shkelin me këmbë të tjerët, por pas një kohe i humbëm këto vlera. Si ndodhi kjo? *** Përgjigja: Po, kjo është e...
Pyetja: Cilat janë shkaqet kryesore për përmirësimin e raportin me Allahun? *** Përgjigja: Shkaqet që të ndihmojnë ta lidhësh zemrën me Allahun e Lartësuar janë: shtimi i leximit të Kuranit, përkujtimi i mirësive të Allahut të Lartësuar, frika nga dënimi i Allahut, duaja, sadakaja, dëshira për shpërblimin e Tij dhe shtimi i përmendjes...
Pyetje: A lejohet ta kemi zili vëllaun apo motrën tonë në islam ngase ai/ajo posedon diçka më shumë se ne? *** Përgjigjje: Zilia është ves i çifutëve siç ka thënë Allahu subhanehu ue teala: "Shumë ithtarë të librit (jehudi, krishterë) edhe pasi u është bërë e qartë e vërteta, nga vetë e zilia e...
Pyetja: A lejohet tatuazhet sipas dispozitave islame? *** Përgjigja: Allahu i Madhëruar ka thënë: Vërtet, Ne e krijuam njerin në formën më të bukur. (Tin: 4) Përgjatë gjithë verës evidentohet qartë se shqiptarët, të ndikuar nga kulturat e jashme e kryesisht ato perëndimore kanë shtuar tatuazhet në trupat e tyre. Sikur të mos mjaftonte forma...
Pyetja: A është haram që mashkulli t’i mbajë flokët e gjata? *** Përgjigjja: Mbajtja e flokëve të gjata nuk konsiderohet prej Sunetit të Pejgamberit , por i takon traditës dhe zakonit të një populli. Është fakt se Pejgamberi i ka mbajtur flokët të gjatë, por edhe i ka rruar, prandaj nuk ka premtuar...
Pyetja: Shoku im më ka falur 500 euro, por pas disa muajsh më kërkon t’ia kthejë ato 500 euro. Çka duhet të veproj? *** Përgjigjja: Dhënia e dhuratës konsiderohet prej virtyteve më të mira në Islam. Dhuratat e ndërsjella janë mënyra më e mirë për zhdukjen e urrejtjes dhe forcimin e vëllazërisë në Islam. Transmetohet...
Pyetja: Cili është qëndrimi i Islamit ndaj lojërave të fatit? *** Përgjigjja: Lotaria me të gjitha llojet e tjera të lojërave të fatit nuk janë asgjë tjetër përveçse bixhoz, kumar të cilin Allahu xh.sh. në Kur’anin Famëlartë e ka ndaluar rreptësisht duke e klasifikuar në mesin e mëkateve më të mëdha shkatërruese, siç...
Pyetja: A bën t´ia lëmë emrin në vesh fëmijës musliman kur të lindë dhe emrin t´ia lëmë me domethënie shqip? *** Përgjigjja: Përzgjedhja e emrit të mirë për fëmijën është prej obligimeve të para që ka prindi ndaj tij. Emri i individit ka rëndësi të madhe, ngase është adresa e bartësit të emrit....

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon