Monday, December 6, 2021
Pyetja: Si të përgatitem nga ana fetare kur më lind një foshnje? *** Përgjigja: Së pari: I lutemi Allahut që t’a bekojë foshnjën tuaj që do të lindë dhe t’a bëjë atë prej njerëzve të drejtë dhe të devotshmëm, në mënyrë që të bëjë pjesë në peshoren e veprave tuaja të mira. Përcillet...
Pyetja: A lejohen lodrat kukulla për fëmijë? *** Përgjigja: Ato figura që nënçmohen dhe që hidhen në tokë, që nuk ngrihen, që nuk vendosen të qëndrojnë (diku në shtëpi), dhe që nuk varen diku, çështja e tyre është e gjerë in shaa Allah. Kur Aishja u martua me të Dërguarin e Allahut , kishte...
Pyetja: Cila është mosha precize që e bën të obligueshme namazin e agjërimin? *** Përgjigja: Fëmija urdhërohet për namaz në moshën shtatë vjeçare, dhe edukohet edhe me të rrahur (nëse është e nevojshme) kur mbush moshën dhjetë vjeçare, dhe i bëhet detyrë kur të arrij moshën e pubertetit. Puberteti arrihet duke u shfaqur...
Pyetja: Cila duhet të jetë më e para për ne si burra, nëna apo gruaja? *** Përgjigja: Unë mendoj se pyetja është gabim, se nuk ka të parë mes dy gjërave të ndryshme. Të parë dhe të dytë ka kur gjërat janë të barabarta, kur gjërat janë njësoj. Nëna ka një pozicion, që...
Pyetja: Cilët shkaktarë po ndikojnë në shtimin e rasteve të dhunës në familje? *** Përgjigja: Dhuna në familje një fenomen negativ i dukshëm i shoqërisë së sotme dhe familjes moderne. Fakti që në shoqërinë tonë ndodh dhe është shtuar së tepërmi një fenomen i tillë është tregues, se shoqëria shqiptare lëngon dhe vuan nga...
Pyetja: A bën t´ia lëmë emrin në vesh fëmijës musliman kur të lindë dhe emrin t´ia lëmë me domethënie shqip? *** Përgjigjja: Përzgjedhja e emrit të mirë për fëmijën është prej obligimeve të para që ka prindi ndaj tij. Emri i individit ka rëndësi të madhe, ngase është adresa e bartësit të emrit....
Pyetje: A konsiderohet mëkat mallkimi dhe lutja e prindërve kundër fëmijëve të tyre në raste hidhërimi? *** Përgjigjja: Fëmijët janë njëra prej dhuratave dhe dhuntive më të çmuara që Allahu xh.sh. u dhuron robërve të Vet. Fëmijët janë stoli dhe zbukurim i kësaj bote. Allahu xh.sh. thotë: “Pasuria dhe fëmijët janë stoli e jetës...
Pyetje: A kanë të drejtë prindërit ta kundërshtojnë martesën e vajzës me një djalë që është i nacionalitetit tjetër? *** Përgjigjje: Prindërit e kanë për obligim që të kujdesen për vajzën dhe që burri i saj të jetë i përshtatshëm për të. Prindi, gjegjësisht babai, konsiderohet kujdestari i vajzës së tij, andaj për...
Pyetja: A e kanë obligim prindërit të mos bëjnë dallime ndërmjet fëmijëve të tyre? *** Përgjigja: Prindërit në raport me fëmijët e tyre duhet të sillen njëlloj dhe nuk bën që të bëjnë dallime në mes tyre në përkujdesje dhe në sjellje. Barazia në raport me fëmijët mund të ndahet në tre raste: 1....
Pyetje: A pranohet lutja e prindërve kundër fëmiut, nëse kjo lutje bëhet për shkak se fëmija dëshiron të përmirësojë gjendjen dhe prindërit nuk e kuptojnë atë? *** Përgjigje: Lutja e prindërve ose është e padrejtë ose e drejtë. Nëse ajo është e drejtë, mundësia është e madhe që ajo të pranohet. Dhe në...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon