Wednesday, October 20, 2021
Pyetja: Një vështrim rreth kalendarit islam *** Përgjigja: Koha është krijim i Allahut. Allahu i madhëruar kur krijoi diellin dhe hënën dhe caktoi lëvizjet e tyre u bë e mundshme ndarja dhe llogaritja e kohës siç thotë në Kuran: “(Allahu) është ai i cili e bëri diellin ndriçim, hënën dritë dhe i përcaktoi asaj...
Pyetja: Përse Allahu kërkon nga njerëzit ta adhurojnë? *** Përgjigja: Në kohën që po jetojmë, ne si muslimanë shpeshherë gjendemi përballë një morie dyshimesh, të cilat vijnë anëekënd dhe që jo rrallë ndodh që të luhasin e lëkundin besimin e atyre që janë me besim të dobët apo të painformuar. Për shkak se sot ateizmi...
Pyetja: Cila është mosha precize që e bën të obligueshme namazin e agjërimin? *** Përgjigja: Fëmija urdhërohet për namaz në moshën shtatë vjeçare, dhe edukohet edhe me të rrahur (nëse është e nevojshme) kur mbush moshën dhjetë vjeçare, dhe i bëhet detyrë kur të arrij moshën e pubertetit. Puberteti arrihet duke u shfaqur...

Si të shpaguajmë betimin?

Pyetje: Jam betuar për diçka, por më pas kam kuptuar se të veproj ndryshe është më e udhës për mua. Si të veprojë tani? *** Përgjigjje Allahu i Lartësuar robërve të Tij ua ka bërë të ligjshëm shpagimin për betim, me të cilin dalin nga detyrimi që ia kanë bërë vetes me atë...

Betimi për agjërim

Pyetja: Kam bërë një betim për Zotin që nëse më përmbushet një lutje, do të agjëroj... Por nuk jam e sigurt sa kohë jam betuar se do të agjëroj, prandaj a bëj gjynah nëse agjëroj me pak? *** Përgjigjja: Zotimi nënkupton shprehjen në mënyrë të qartë të angazhimit për kryerjen e një vepre...
Pyetje: I nderuar hoxhë! Ne femrat, kur jemi me menstruacione, a e kemi borxh që të agjërojmë pas Ramazanit ditët që na kanë mbetur gjatë Ramazanit pa i agjëruar? *** Përgjigjje: Dijetarët islam kanë mendim unanim se gruaja me menstruacione (hajz), ose lehoni (nifas), e ka të ndaluar agjërimin dhe se agjërimi i...
  Dispozita e agjërimit të ditëve para muajit Ramazan 92. I nderuar hoxhë! A është mirë të fillohet agjërimi para Ramazanit, dhe nëse po, atëherë kur duhet agjëruar? Përgjigjja: Para muajit Ramazan është muaji Shaban, kështu që preferohet që para ardhjes së muajit Ramazan të agjërohen sa më shumë ditë të muajit...
  Depërtimi i ujit në lukth pa dashje gjatë agjërimit 96. I nderuar hoxhë! Nëse gjatë marrjes së abdestit na depërton ujë në lukth pa dashje, a prishet agjërimi? Përgjigjja: Nëse gjatë marrjes së abdestit nga pakujdesia depërton ujë brenda në organizëm, qoftë nga goja qoftë nga hunda, agjërimi prishet ngase uji...
  Dalja e lëngut para spermës 100. I nderuar hoxhë! A prishet agjërimi nëse del lëngu para spermës? Përgjigjja: Së pari, lëngu që del para spermës në gjuhën arabe quhet medhij. Është një lëng i bardhë, i hollë, ngjitet për dore nëse e prek. Ky lëng del kur personin e kaplojnë epshet, por...
  Agjërimi në gjendje xhunubllëku 98. I nderuar hoxhë! Nëse nuk kam mundur të pastrohem pas marrëdhënieve intime para syfyrit, a bën të vazhdohet agjërimi xhunub? Përgjigjja: Nëse agjëruesi zgjohet nga gjumi në gjendje xhunubllëku, kjo nuk është pengesë për vazhdimin e agjërimit përderisa marrëdhëniet intime janë kryer para lindjes së agimit,...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh?

Pyetja: Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh, sa ai që e merr apo e jep atë të konsiderohet se ka hyrë në luftë me Allahun? Nëse keni mundësi, ta shpjegoni me metoda shkencore, të natyrës ekonomike. Megjithëse asnjëherë familja ime nuk ka marrë kamatë dhe as që e kemi ndër mend ta bëjmë […]

Një vështrim rreth kalendarit islam

Pyetja: Një vështrim rreth kalendarit islam *** Përgjigja: Koha është krijim i Allahut. Allahu i madhëruar kur krijoi diellin dhe hënën dhe caktoi lëvizjet e tyre u bë e mundshme ndarja dhe llogaritja e kohës siç thotë në Kuran: “(Allahu) është ai i cili e bëri diellin ndriçim, hënën dritë dhe i përcaktoi asaj (hënës) […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon