Monday, December 6, 2021

Si të shpaguajmë betimin?

Pyetja: Jam betuar për diçka, por më pas kam kuptuar se të veproj ndryshe është më e udhës për mua. Si të veprojë tani? *** Përgjigja: Allahu i Lartësuar robërve të Tij ua ka bërë të ligjshëm shpagimin për betim, me të cilin dalin nga detyrimi që ia kanë bërë vetes me atë...

Betimi për agjërim

Pyetja: Kam bërë një betim për Zotin që nëse më përmbushet një lutje, do të agjëroj... Por nuk jam e sigurt sa kohë jam betuar se do të agjëroj, prandaj a bëj gjynah nëse agjëroj me pak? *** Përgjigjja: Zotimi nënkupton shprehjen në mënyrë të qartë të angazhimit për kryerjen e një vepre...
Pyetje: A ka lidhje Dita e Ashuras me zinë e shiitëve? *** Përgjigje: Data 10 e muajit Muharrem te sekti shiit nuk ka lidhje me agjërimin e asaj dite dhe as me përkujtimin e Musait dhe popullit të tij që shpëtuan nga Faraoni. Shiitët këtë ditë adhurimi e kanë kthyer në ditë zie...
Pyetje: A bën të agjërohet Ashurja ose ditë të tjera vullnetare kur ende s'i kam përfunduar ditët e Ramazanit? Nëse jo, a bën të agjërohet dita e Ashures me nijet të kompensimit të ditëve të paplotësuara të Ramazanit, pra jo për të agjëruar ditën e Ashures? *** Përgjigje: S'bën të agjërojë vullnetarisht, ndërsa...
Pyetje: A është e lejueshme ta agjërosh ashuren vetëm një ditë? *** Përgjigje: Është e lejueshme të agjërosh ditën e ashures vetëm një ditë, por është më mirë të agjërosh ditën para saj dhe ditën pas saj. Ky është sunet i vërtetuar nga Pejgamberi ﷺ i cili tha: "Nëse ende jam këtu...
Pyetje: Si është vendimi mbi veprimet e bëra në ditën e Ashures, si mbartja e surmes, gusli (larja e trupit), përdorimi i kënës, dhënia e dorës shoqi-shoqit, zierja e grurit, shfaqja e gëzimit e kështu me radhë...? A ka ndonjë hadith lidhur me këto të transmetuar nga pejgamberi (salallahu alejhi...
Pyetja: A e prish agjërimin vaksina anti-covid? Me çka obligohet agjëruesi nëse e prish agjërimin obligativ për shkak të vaksinës? *** Përgjigjja: I tërë falënderimi i plotë i takon vetëm Allahut, Zotit të botëve, përshëndetjet dhe paqja qofshin mbi të Dërguarin mëshirë për botërat, Muhamedin ﷺ. Vaksina anti-covid19 ka tretmanin e injeksioneve intramuskulare, ndërkaq...
Pyetje: Esselamu alejkum! A lejohet agjërimi i 10-ditëve të Dhul-Hixhxhes me dy njete? *** Përgjigje: Ve alejkumus selam! Agjërimi i dhjetë ditëve të para të dhulhixhes nuk është sunnet-mustehabb. Kanë ardhur hadithe, të cilat dëftojnë për agjërimin e të Dërguarit ﷺ të këtyre dhjetë respektivisht nëntë ditëve të dhulhixhes (pasi që dita e dhjetë...
Pyetje: A duhet të filloj të agjëroj ditët kaza të Ramazanit menjëherë pas Bajramit apo mund të agjëroj ditët e Shevalit si fillim? Ditët kaza të Ramazanit duhet të agjërohen pa ndërprerje apo mund të agjërohen ditë të caktuara dhe të ndara? *** Përgjigje: Ditët kaza të Ramazanit kanë kohë deri...
Pyetje: Si agjërohen gjashtë ditët e Shevalit? *** Përgjigje: Ibën Bazi (Allahu e mëshiroftë!): Besimtari nëse dëshiron i agjëron në fillim të muajit, nëse dëshiron i agjëron në mesin e muajit ose në fund të muajit. E nëse dëshiron i agjëron të ndarë (disa ditë në fillim, në mes e në fund). Mexhmu fetaua...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon