Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohen martesat sekrete në Islam? *** Përgjigja: Disa vëllezër dhe motra më kanë kërkuar të komentoj një praktikë që raportohet gjithnjë e më shumë për muslimanët në Perëndim përfshi hoxhallarë dhe thirrës, por edhe besimtarë e biznesmen që udhëtojnë në Perëndim ose jetojnë atje. Kjo është praktika e lidhjes së martesave...
Pyetja: A lejohet bërja e aktit të martesës nëpërmjet telefonit? *** Përgjigja: Nëse realisht nuk kanë mundësi të takohen për shkak të largësisë dhe prindi i vajzës pajtohet, ruhet e sigurohet ana e talljes apo lojërave të fjalëve, atëherë arrihet ajo çka është për qëllim prej kushteve te aktit fetar të martesës, ndaj...
Pyetja: A ka ndonjë lutje të veçantë për mos ndarje? Megjithëse unë nuk dua që të ndahemi pothuajse jemi në fazën e fundit të ndarjes nga i fejuari. *** Përgjigja: Fal namaz sa më shumë dhe sa herë të biesh me ballin në sexhde lutju Zotit për këtë gjë, lutju Allahut (xhele xhelaluhu) kur...
Pyetja: A lejohet të martohet një motër myslimane vejushë, e ndarë nga burri duke lidhur kurorë me një djalë mysliman në Suedi vetëm për të arritur në bashkim familjar dhe për të përfituar letrat e shtetit Suedez? Duke pasur parasysh se ata nuk do rrinë bashkë, nuk do flenë bashkë...
Pyetja: Selam alejkum! Jam një musliman 22-vjeçar. E kam një sëmundje të muskujve. Jam në karrocë që 8-9 vjet, por kjo sëmundje ende punon sepse për çdo vit pak nga pak më dobësohen këmbët dhe duart. Këmbët i lëviz ngadalë, por s’më mbajnë sa për të ecur, kurse me duart...
Pyetje: A kanë të drejtë prindërit ta kundërshtojnë martesën e vajzës me një djalë që është i nacionalitetit tjetër? *** Përgjigjje: Prindërit e kanë për obligim që të kujdesen për vajzën dhe që burri i saj të jetë i përshtatshëm për të. Prindi, gjegjësisht babai, konsiderohet kujdestari i vajzës së tij, andaj për...
Pyetja: E dua një vajzë me qëllim të pastër. Si t’i lutem Allahut xh.sh., për këtë punë? *** Përgjigje: Allahut xh.sh., duhet lutur jo vetëm për këtë punë, por për të gjitha punët e kësaj bote. Lutuni dhe drejtojuni Allahut xh.sh. me metoda të ndryshme të lejuara në Islam. Në rastin konkret,...
Pyetja: A lejohet mbajtja e unazës që ta dhuron e fejuara? *** Përgjigjja: Sa i përket mbajtjes së unazës prej ari për meshkujt, nuk bën assesi. Kush mban ar në trupin e tij, unazë, qarkore, hallkë etj., le ta dijë se është duke mbajtur një gacë nga xhehenemi. Abdullah bin Abbasi r.a., transmeton se...
Pyetja: Me kë ndalohet martesa? *** Përgjigja: Allahu i Lartësuar në ajetet 22-23 të kaptinës Nisa na shpjegon me kë e kemi të ndaluar martesën, ku thotë: “Mos u martoni me ato gra me të cilat qenë të martuar prindërit tuaj, me përjashtim të asaj që ka kaluar (para islamit) pse ajo ishte turpëri,...
  E drejta në pasurinë e trashëguar nga burri 167. I nderuar hoxhë! Kushërirës sime i ka vdekur burri, i ka lënë pasuri dhe ajo dëshiron të martohet me një tjetër burrë. A është mëkat që këtë pasuri ta dërgojë tek burri tjetër? Përgjigjja: Sipas mësimeve islame, prej shkaqeve të trashëgimisë është...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon