Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet falja e namazit me pantallona të shkurtra? *** Përgjigja: Namazi është shtylla e dytë e fesë, ndaj edhe Allahu ka kërkuar një sërë kushtesh pa të cilat namazi është i pavlefshëm. Një prej këtyre kushteve është edhe mbulimi i pjesës së turpshme (auretit). Kjo pjesë për meshkujt është nga kërthiza...
Pyetja: A është obligim memorizimi i Kuranit për çdo musliman? *** Përgjigja: Memorizimi i tërë Kuranit është obligim i shoqërisë muslimane, por nuk e ka detyrë çdo individ musliman. Memorizimi i pjesëve të Kuranit është nga adhurimet më të vlefshme. Kjo vlerë i shtohet akoma më tepër nëse muslimani e vë në jetë...
Pyetja: Çfarë janë hadithet kudsije dhe pse quhen të tilla? *** Përgjigja: Hadithet kudsije janë ato thënie të cilat i përcjell i Dërguari i Allahut, Muhamedi nga Zoti i tij, nëpërmjet Xhibrilit alejhi selam, ose shpallje e drejtëpërdrejtë në gjendje zgjimi, ose në ëndërr. Kudsije rrjedh nga fjala kuds që do të...
Pyetja: A është suneti (tradita profetike) shpallje prej Zotit? *** Përgjigja: Suneti (tradita) është shpallje nga Allahu i Lartësuar tek Pejgamberi i Tij ndërsa fjalët që e përshkruajnë janë fjalët e të dërguarit . Kush e braktis sunetin dhe e mohon atë ose braktis punën me atë ai është pabesimtar (kafir). Në hadith ka...
Pyetja: A lejohet kirurgjia kozmetike? *** Përgjigja: Kirurgji kozmetike (plastike, estetike) quhet kirurgjia që përdoret për zbukurimin (rregullimin) (e pamjes) e pjesëve të dukshme të trupit ose rikthimin e funksionit të tyre nëse ato dëmtohen. Rregullat dhe kriteret e përgjithshme që duhet të zbatohen gjatë operacioneve kozmetike: Duhet që operacioni të përmbushë një interes...
Pyetja: Si qëndron puna e unazës? *** Përgjigja: Nga Ibni Abbasi – Allahu qoftë i kënaqur prej tij – përcillet se i Dërguari i Allahut – pa në dorën e një burri një unazë floriri. Ia hoqi (nga gishti), ia hodhi pastaj tha: “Ndonjëri prej jush merr një prush (gacë) zjarri dhe e vendos...
Pyetja: A lejohet lëshimi i rrobes nën kyçin e këmbëve? *** Përgjigja: Lëshimi i rrobes nën kyçin e këmbës nuk lejohet, është e ndaluar dhe është prej mëkateve të mëdha. I Dërguari i Allahut ka thënë: "Ajo që është nën kyçin e këmbëve është në zjarr." E nëse lëshimi rrobes bëhet me fudullëk,...
Pyetja: Në Youtube janë postuar disa video nga një person që nuk e njohim dhe në shikim të videove duket se personi është musliman, mirëpo janë disa gjëra që të bëjnë të dyshosh. Andaj, pyesim është i saktë komentimi i Imran Huseinit për dexhallin? *** Përgjigja: Këto dokumentarë përmbajnë edhe disa qëndrime, ide dhe...
Pyetja: A është i saktë hadithi: "Do të vijë një kohë kur vrasësi nuk e di pse ka vrarë dhe i vrari nuk e di pse është vrarë.”? *** Përgjigja: Po hadith është i saktë, e transmeton imam Muslimi në "Sahih". “Do të vijë një kohë ku nuk din vrasësi pse ka vrarë dhe...
Pyetja: Cili është gjykimi mbi mohuesin e haditheve të sakta? A lejohet të falemi pas këtyre personave? A t’u japim selam apo të distancohemi prej tyre? *** Përgjigja: Fillimisht kërkohet që njerëzit e dijshëm rreth shkencës së hadithit t’ua qartësojnë ato hadithe nga ana kuptimore, por dhe nga ana e vërtetimit të autentitetit të...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon