Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet pjesëmarrja në një dasëm ku ndodhin gjëra të ndaluara? *** Përgjigja: Nëse dasma bëhet me gjëra të ndaluara (lexo: haram), atëherë nuk i lejohet personit që t’i përgjigjet ftesës. Vetëm nëse ka mundësi që ta largojë të keqen (që ndodh në dasëm), sepse në këtë rast e ka detyrë ta...
Pyetja: Nëse bashkëshorti e ndalon bashkëshorten e tij të vizitojë familjen e saj! *** Përgjigja: Nuk ka të drejtë bashkëshorti ta ndalojë bashkëshorten e tij nga vajtja tek familja e saj. Kështu që vëllai në fjalë duhet të jetë pranë familjes, duhet t’i përgjigjet nevojave të familjes. Nuk është nevoja që familjes t’i...
Pyetja: A ka ndonjë lutje të veçantë për mos ndarje? Megjithëse unë nuk dua që të ndahemi pothuajse jemi në fazën e fundit të ndarjes nga i fejuari. *** Përgjigja: Fal namaz sa më shumë dhe sa herë të biesh me ballin në sexhde lutju Zotit për këtë gjë, lutju Allahut (xhele xhelaluhu) kur...
Pyetja: Nëse dikush ka një fëmijë të adoptuar që është djalë dhe një fëmijë të vetin që është vajzë, kujt i mbetet pasuria? *** Përgjigjja: Duhet ta dini, Allahu ju udhëzoftë, se adoptimi i fëmijës në Islam është i ndaluar, ngase adoptimi është i bazuar në gënjeshtra, mashtrime dhe falsifikime, e të gjitha...
Pyetja: A është e lejuar gjidhënia e qëllimshme fëmijëve të huaj me qëllim të vëllazërimit të tyre? *** Përgjigjja: Afërsia në Islam manifestohet në dy mënyra: 1. Afërsia në bazë të gjakut; 2. Afërsia në bazë të qumështit. I Dërguari i Allahut ka thënë: “Ndalohet nga qumështi ajo që ndalohet nga lidhja e gjakut.” Afërsia...
Pyetja: Nuk më ka falur Zoti fëmijë, a më lejohet të ndahem nga burri? *** Përgjigjja: Fillimisht themi se njeriu për nga natyra e tij ndien nevojë për të pasur fëmijë, ndaj prej begative më të mëdha që Allahu i Madhërishëm i dhuron njeriut është edhe pasja e fëmijëve trashëgimtarë. Mirëpo besimtari i vërtetë...
Pyetje: A konsiderohet mëkat mallkimi dhe lutja e prindërve kundër fëmijëve të tyre në raste hidhërimi? *** Përgjigjja: Fëmijët janë njëra prej dhuratave dhe dhuntive më të çmuara që Allahu xh.sh. u dhuron robërve të Vet. Fëmijët janë stoli dhe zbukurim i kësaj bote. Allahu xh.sh. thotë: “Pasuria dhe fëmijët janë stoli e jetës...
Pyetja: A lejohet që zekati në ar t’i jepet vëllait? Ai ka shkuar të studiojë dhe nuk ka të ardhura nga askund, vetëm unë e ndihmoj. *** Përgjigja: Dhënia e zekatit të varfërve që i kemi të afërt është e lejuar, madje është më e preferuar, ngase me dhënien e zekatit përveçse ndihmojmë...
  Vizita e xhaxhait 163. I nderuar hoxhë! Jetoj në kurbet, mirëpo xhaxhai ynë ka disa mosmarrëveshje me babanë tim dhe i kanë ndërprerë lidhjet. Babi im e viziton, kurse xhaxhai asnjëherë nuk na viziton. Si duhet të sillemi ne kur vijmë për pushime? Përgjigjja: Allahu i Madhërishëm ka urdhëruar për respektimin...
Pyetja: Jam një motër muslimane. Unë dhe bashkëshorti im praktikojmë Islamin, mirëpo prindërit e mi punojnë me kamatë. A e kam të lejuar të ha ushqimin e tyre kur shkoj tek ata? *** Përgjigja: Pasuria e ndaluar në Islam ndahet në dy lloje: 1. Pasuria e ndaluar në vetvete, si p.sh. alkooli, pasuria...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon