Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet pjesëmarrja në një dasëm ku ndodhin gjëra të ndaluara? *** Përgjigja: Nëse dasma bëhet me gjëra të ndaluara (lexo: haram), atëherë nuk i lejohet personit që t’i përgjigjet ftesës. Vetëm nëse ka mundësi që ta largojë të keqen (që ndodh në dasëm), sepse në këtë rast e ka detyrë ta...
Pyetja: A lejohet t'i përgojojmë jobesimtarët? *** Përgjigja: Dispozitat legjislative fetare, nuk kanë te bëjnë me individët, por me veprimet. Për këtë arsye, përgojimi është i qortuar si ndaj muslimanit ashtu dhe ndaj të krishterit, por ndaj muslimanit është më i rëndë, sepse ndaj tij ke disa detyrime. M.gj.th, përgojimi i të krishterit konsiderohet i...
Pyetja: Rrethohem nga njerëz të cilët përgojojnë, flasin keq dhe nuk praktikojnë besimin. *** Përgjigja: Bëj sabër, bëj durim. Dashtë Allahu e bëhesh sebep që këta njerëz me ty të udhëzohen në fenë e Zotit. Le të jetë sjellja jote, edukata jote, korrektesa jote buzëqeshja jote, durimi yt çelësi më i mirë për...
Pyetje: Cila është arsyeja që i bën muslimanët të ndjejnë dashuri ndaj disa nga muslimanët dhe jo ndaj të tjerëve? *** Përgjigje: Ibn el-Kajjim thotë në Reudet el-Muhibbijn, f.66-74: “Pajtueshmëria mes shpirtrave është një nga arsyet më të forta për dashuri. Çdo person tërhiqet nga ajo që i përshtatet atij dhe kjo pajtueshmëri...
Pyetje: Nëse njeriu bën një mëkat ndaj njeriut, a mjafton të kërkohet falje vetëm prej Allahut? Përgjigjja: Allahu i Lartësuar ua ka mundësuar robërve të Tij që kur gabojnë, të pendohen dhe të kërkojnë falje prej Tij. Allahu i Lartësuar thotë: “Dhe të gjithë pendohuni tek Allahu o besimtarë, nëse doni të shpëtoni.”...
Pyetja: E kam djalin e sëmurë dhe më ka ofruar ndihmë një shoqatë e krishterë. A bën të pranohet kjo ndihmë? *** Përgjigja: Në parim nuk ka asnjë pengesë që muslimani të pranojë ndihmë apo dhuratë nga një jobesimtar dhe anasjelltas, nuk ka pengesë që muslimani ta ndihmojë një jobesimtar, ngase përderisa jetojmë...
Pyetja: A lejohet të ngrihesh në këmbë kur hyn dikush brenda, kur dihet se Pejgamberi, ﷺ, nuk i ka lejuar të ngrihen në këmbë kur ai ka hyrë brenda? *** Përgjigja: Është e vërtetë se i Dërguari i Allahut ﷺ nuk ka pasur dëshirë të ngrihen shokët e tij në këmbë kur...
Pyetja: Jam një motër muslimane me mbulesë islame. A më lejohet të paraqitem pa mbulesë dhe të përshëndetem me dorë me xhaxhanë e burrit tim? *** Përgjigja: Në parim femrës muslimane i lejohet të paraqitet pa shami, të vetmohet dhe të përshëndetet me dorë me çdo njeri që i ndalohet martesa me ndalesë...
Pyetja: Kujt lejohet t'i japim dorën, prej meshkujve dhe femrave? *** Përgjigja: Dhënia e dorës gjinisë tjetër në këndvështrimin Islam është e ndaluar e kjo duke u bazuar në disa argumente fetare, prej tyre: 1. Aishja pasi ka treguar mënyrën se si gratë i jepnin besën Profetit ﷺ ka thënë: “Për Allahun, dora e...
Pyetje: Nëse një i ri shoqërohet me shumë shokë, cilat janë cilësitë e duhura që t’i ketë një shok i mirë? *** Përgjigje: Kjo është një pyetje e rëndësishme. Shoku ka ndikim të madh tek shoku i vet. Për këtë shkak thuhet: "Më trego me kë rri, të tregoj kush je." ngase çdonjëri i...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon