Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohen martesat sekrete në Islam? *** Përgjigja: Disa vëllezër dhe motra më kanë kërkuar të komentoj një praktikë që raportohet gjithnjë e më shumë për muslimanët në Perëndim përfshi hoxhallarë dhe thirrës, por edhe besimtarë e biznesmen që udhëtojnë në Perëndim ose jetojnë atje. Kjo është praktika e lidhjes së martesave...
Pyetja: A lejohet pjesëmarrja në një dasëm ku ndodhin gjëra të ndaluara? *** Përgjigja: Nëse dasma bëhet me gjëra të ndaluara (lexo: haram), atëherë nuk i lejohet personit që t’i përgjigjet ftesës. Vetëm nëse ka mundësi që ta largojë të keqen (që ndodh në dasëm), sepse në këtë rast e ka detyrë ta...
Pyetja: A lejohet bërja e aktit të martesës nëpërmjet telefonit? *** Përgjigja: Nëse realisht nuk kanë mundësi të takohen për shkak të largësisë dhe prindi i vajzës pajtohet, ruhet e sigurohet ana e talljes apo lojërave të fjalëve, atëherë arrihet ajo çka është për qëllim prej kushteve te aktit fetar të martesës, ndaj...
Pyetja: A lejohet t'i përgojojmë jobesimtarët? *** Përgjigja: Dispozitat legjislative fetare, nuk kanë te bëjnë me individët, por me veprimet. Për këtë arsye, përgojimi është i qortuar si ndaj muslimanit ashtu dhe ndaj të krishterit, por ndaj muslimanit është më i rëndë, sepse ndaj tij ke disa detyrime. M.gj.th, përgojimi i të krishterit konsiderohet i...
Pyetja: Rrethohem nga njerëz të cilët përgojojnë, flasin keq dhe nuk praktikojnë besimin. *** Përgjigja: Bëj sabër, bëj durim. Dashtë Allahu e bëhesh sebep që këta njerëz me ty të udhëzohen në fenë e Zotit. Le të jetë sjellja jote, edukata jote, korrektesa jote buzëqeshja jote, durimi yt çelësi më i mirë për...
Pyetja: Nëse bashkëshorti e ndalon bashkëshorten e tij të vizitojë familjen e saj! *** Përgjigja: Nuk ka të drejtë bashkëshorti ta ndalojë bashkëshorten e tij nga vajtja tek familja e saj. Kështu që vëllai në fjalë duhet të jetë pranë familjes, duhet t’i përgjigjet nevojave të familjes. Nuk është nevoja që familjes t’i...
Pyetja: A ka ndonjë lutje të veçantë për mos ndarje? Megjithëse unë nuk dua që të ndahemi pothuajse jemi në fazën e fundit të ndarjes nga i fejuari. *** Përgjigja: Fal namaz sa më shumë dhe sa herë të biesh me ballin në sexhde lutju Zotit për këtë gjë, lutju Allahut (xhele xhelaluhu) kur...
Pyetja: Nëse një person i verbër dëshiron të shkojë në haxh dhe në pamundësi që të shkojë vetë atje, a ka të drejtë të shkojë me përcjellës apo mund të dërgojë dikë tjetër në vendin e tij (bedel)? *** Përgjigjja: Njeriu që ka të meta fizike të rënda, si f.v. paraliza, apo vuan...
Pyetja: Nëse dikush ka një fëmijë të adoptuar që është djalë dhe një fëmijë të vetin që është vajzë, kujt i mbetet pasuria? *** Përgjigjja: Duhet ta dini, Allahu ju udhëzoftë, se adoptimi i fëmijës në Islam është i ndaluar, ngase adoptimi është i bazuar në gënjeshtra, mashtrime dhe falsifikime, e të gjitha...
Pyetje: Cila është arsyeja që i bën muslimanët të ndjejnë dashuri ndaj disa nga muslimanët dhe jo ndaj të tjerëve? *** Përgjigje: Ibn el-Kajjim thotë në Reudet el-Muhibbijn, f.66-74: “Pajtueshmëria mes shpirtrave është një nga arsyet më të forta për dashuri. Çdo person tërhiqet nga ajo që i përshtatet atij dhe kjo pajtueshmëri...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon