Pyetja:

A lejohet të shpërndajmë email-a për marketing të produkteve nëpërmjet postës elektronike?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Së pari: Puna në marketing, qoftë ajo biznes ose e-marketing, në parim është e lejuar, por ky marketing është haram nëse bëhet për një kompani ose uebfaqe që merret me produkte haram, si p.sh. si faqe interneti që shesin regjistrime muzikore, ose libra që promovojnë risi (bidate) ose imoralitet, ose shesin instrumente muzikore, mish haram, revista të pahijshme ose gjëra të tjera që janë të ndaluara sipas Islamit.
Së dyti: Në lidhje me marrjen e emaileve të njerëzve për qëllime të marketingut të produkteve duke u dërguar atyre email, kjo është subjekt i diskutimit të mëtejshëm:
1.. Nëse faqja e internetit –  që jep emailet e atyre që i bashkohen u tregon njerëzve që në fillim dhe para se të pranojnë të regjistrohen se rezervon të drejtën për t’u shitur email kompanive të marketingut dhe faqeve të internetit, atëherë nuk ka asgjë gabim që ata e bëjnë këtë, dhe nuk ka asgjë të keqe që ju të punoni me ato faqe interneti dhe të merrni listat e emaileve që ata zotërojnë.
2.. Por nëse faqja e internetit – nuk u thotë njerëzve që regjistrohen se ata rezervojnë të drejtën për të shitur listat e tyre të emailit, atëherë nuk lejohet që t’i mbajë dhe t’i shesë ato, sepse atyre u është besuar ky informacion dhe nuk është e lejuar për ju të punoni me ato faqe interneti dhe dhoma bisede.
3.. Nuk lejohet përdorimi i programeve të hakerëve për të hyrë në listat e emailit të një faqe interneti ose chat room, sepse kjo është shkelje ndaj privatësisë së të tjerëve, madje disa prej tyre shkojnë përtej kësaj dhe hakojnë listën e emaileve.
4.. Nëse dikush tregon emailin e tij në një faqe interneti lejohet kontaktimi me të dhe tregtimi i produkteve të lejuara tek ai, dhe lejohet përdorimi i softuerit specifik për mbledhjen e këtyre emaileve me qëllim të kontaktimit me njerëzit.
5.. Nëse kontaktoni pronarët e këtyre adresave të emailit, atëherë duhet të deklaroni në mesazhin tuaj se është e mundur të çregjistroheni nga ajo listë dhe nuk duhet të dërgoni më mesazhe në atë rast, sepse nëse një person tregon emailin e tij, kjo nuk do të thotë se ai dëshiron të marrë mesazhe marketingu. Prandaj, nëse ai tregon se nuk është i interesuar, duhet të respektoni dëshirat e tij dhe të mos e kontaktoni më. Allahu e di më së miri.

islamqa