Friday, February 3, 2023
Pyetja: Jetoj me qira dhe burri im nuk punon, por unë i kam ruajtur disa mijëra euro, andaj a duhet paguar zekatin nëse mbledhim një shumë parash për të blerë banesë apo makinë? *** Përgjigjja: Sa i përket zekatit për shumën e grumbulluar për blerje të shtëpisë, disa dijetarë konsiderojnë që nuk jepet...
Pyetja: Mëkatet a ndikojnë të humbet plotësisht imani/besimi? *** Përgjigjja: Epiteti i besimit nuk humbet me veprimin e ndonjë mëkati; qoftë i vogël apo i madh. Mirëpo, ato e zvogëlojnë besimin, edhe pse i mbetet baza. Vepruesi i mëkateve të mëdha është besimtar me besim të mangët; besimtar me besimin e tij dhe...
Pyetja: A lejohet konsumimi i ushqimeve që gatuhen me verë, shembull: midhjet gatuhen me verë të bardhë? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm Allahut të Lartësuar, përshëndetjet lëvdatat të Dërguarit të Tij, Muhamedit ﷺ. Muslimanit nuk i lejohet konsumimi i alkoolit në asnjë rrethanë normale; qoftë pak, qoftë shumë. Atij nuk i lejohet blerja...
Pyetja: Punoj te një klient, i cili ka një magazinë me produkte teknike, të cilave unë i bëj reklamë në rrjetet sociale. Mirëpo tani e kam kuptuar se disa nga këto produkte që janë të importuara nga jashtë, janë të vjedhura. A më lejohet një punë e tillë, ku detyra...
Pyetja: A ju lejohet femrave t'i pastrojnë flokët me shampon që është me Keratin? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm Allahut të Lartësuar, përshëndetjet lëvdatat të Dërguarit të Tij, Muhamedit ﷺ. Keratina është proteinë në trupin e njeriut, që është përbërës esencial për lekurën, flokët dhe thonjtë e tij. Kjo proteinë kujdeset për ruajtjen...
Pyetja: A e prishin abdesin gazrat vaginale? *** Përgjigjja: Gazrat qe dalin nga organi i femrës nuk e prishin abdesin. Është pyetur Komisioni i Përhershëm për Fetva në Arabinë Saudite dhe është përgjigjur se gazrat që dalin nga organi i femrës nuk e prishin abdesin, sepse ato nuk dalin nga vendi i ndyrësirave,...
Pyetja: Daja im e ka shitur shtëpinë por ka ndërruar jetë, pastaj kanë mbetur 3 motra, (nëna dhe dy tezet) por, pasi nëna ime ka vdekur para dy jave, tash kanë mbetur 2 motrat, gjegjësisht dy tezet, por paratë e shtëpisë të dajes i kanë marr dy tezet. Sipas dispozitave...
Pyetja: Jam një grua që punoj në një biznes për veshje fëmijësh dhe aty nuk ka meshkuj që punojnë me ne e të përzihemi me ta, mirëpo unë nuk barti mbulesë islame. A më pranohen: Namazi, agjërimi, zekati dhe haxhi nëse unë punoj një punë të tillë? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm...
Pyetja: A lejohet të punohet në bankë në sektorin e IT-së, si dhe a lejohet puna në kompani dytësore që është e kontraktuar prej bankës? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm Allahut. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi Muhamedin, të Dërguarin e Tij ﷺ. Fillimisht: Në parim lejohet ushtrimi i çdo pune e...
Pyetja: A lejohet shitja e gjësendeve që janë imitim (fallco) i firmave të njohura të prodhimit, fjala vjen shitja e orës së dorës e cila mban emrin e firmës së njohur të orëve "Rolex", mirëpo në të vërtetë ajo është vetëm imitim i kësaj firme dhe shfrytëzim i emrit të...

TRENDI I PYETJEVE