Wednesday, May 31, 2023
Pyetja: Nëse jam në punë ose në udhëtim, atëherë vjen koha e namazit, por uji është dhjetë minuta ose një çerek ore larg meje, a më lejohet të bëj tejemum apo duhet të pres derisa të arrij ujin? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Kjo distancë konsiderohet si jo shumë e largët sipas zakonit,...
Pyetja: Unë jam një djalë i ri që vuaj nga lëshimi i sekrecioneve para urinimit, veçanërisht kur fshikëza më është plot me urinë, sepse ndonjëherë marr abdes një herë për dy namaze, pastaj kontrolloj të brendshmet dhe shoh disa sekrecione të bardha të thara, të cilat më bëjnë të kuptojë...
Pyetja: A lejohet falja e namazit dhe kryerja e ibadeteve duke mbajtur thonjtë artificial sepse thonjtë thyhen vazhdimisht për shkak të mungesës së kalciumit në trup? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Nuk ka asgjë të keqe të mbash përgjithmonë thonjtë e rremë nëse kjo është për shkak se thonjtë natyralë thyhen për shkak...
Pyetja:Vajza ime mban aparate dëgjimi. A lejohet fshirja e veshëve nga jashtë vetëm kur merr abdes, pa e fshirë pjesën e brendshme, pasi ajo e ka shumë të vështirë të nxjerrë aparatet e dëgjimit, dhe futja e ujit në to mund t'i dëmtojë ato?***Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Nëse ajo ka...
Pyetja: A ju lejohet femrave t'i pastrojnë flokët me shampon që është me Keratin? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon vetëm Allahut të Lartësuar, përshëndetjet lëvdatat të Dërguarit të Tij, Muhamedit ﷺ. Keratina është proteinë në trupin e njeriut, që është përbërës esencial për lekurën, flokët dhe thonjtë e tij. Kjo proteinë kujdeset për ruajtjen...
Pyetja: A e prishin abdesin gazrat vaginale? *** Përgjigjja: Gazrat qe dalin nga organi i femrës nuk e prishin abdesin. Është pyetur Komisioni i Përhershëm për Fetva në Arabinë Saudite dhe është përgjigjur se gazrat që dalin nga organi i femrës nuk e prishin abdesin, sepse ato nuk dalin nga vendi i ndyrësirave,...
Pyetja: Nëna ime ka probleme me vena dhe mjeku i ka thënë t'i mbaj çorapet për vena, dmth., komplet këmbët i ka me çorape përveç gishtave të këmbëve i ka hapur. A i lejohet të marr mes'h apo si t'ia bëj për abdes?  *** Përgjigjja: Me Emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshiruesit! Për...
Pyetja: A lejohet t'i përdorim çorapet e përditshmërisë si meste? *** Përgjigjja: Jo, nuk lejohet t'i përdorim çorapet e përditshmërisë si meste, përpos nëse janë çorape të trasha të dimrit apo të lëkurës që janë enkas për meste. Përndryshe çorapet normale që i përdorim gjatë verës nuk i plotësojnë kushtet për t'u përdorur...
Pyetja: A mund të marrim abdes në rroba të papastërta e pastaj t’i ndërrojmë ato dhe të falim namazin? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi Pejgamberin ﷺ. Po lejohet kjo. Me rëndësi është që në namaz t'i keni rrobat e pastërta. Shejh Asim El Hakim
Pyetja: Gjatë gjendjes së papastërtisë pas marrëdhënieve intime, kur jemi xhunub, a lejohet të hajmë bukë? *** Përgjigjja: Po, lejohet ngrënia dhe pirja. Mirëpo ka ardhur në një hadith të Pejgamberit ﷺ që të mos preket diçka nga ushqimi pa i pastruar së paku duart. Do të thotë lejohet të hahet bukë por është...

TRENDI I PYETJEVE