Wednesday, February 1, 2023
Pyetja: A mund t'i shikoj notat e shokëve të mi të klasës në kompjuter, vetëm për të gjetur notat e larta dhe të ulta dhe për të parë se në çfarë niveli janë shokët e mi të klasës në klasë, apo kjo konsiderohet si spiunazh? Kjo është përmes një faqe...
Pyetja: A lejohet të merret dëmshpërblim nga një i krishterë për lëndim trupor -më saktë ma lëndoi gishtin e dorës gjatë marjes së masave -arrestim ai bënte pengim të personit zyrtarë pasi që kam vendim të plotëfuqishëm gjyqësor se personi është fajtor dhe ligjërisht më takon dëmshpërblim. Si është e...
Pyetja: A është mëkat të ndahemi nga prindërit pasi që të martohemi? *** Përgjigjja: Kur burri martohet, ai formon familje te re ndaj të cilës ka detyrime ashtu si edhe ndaj prindërve kur ata janë të moshuar dhe nuk kanë njëri tjetër që t’i mbajë. Nuk është mëkat që të ndahesh nga prindërit...
Pyetja: Unë kam shumë dyshim për faktin që shumë muslimanë thonë se nëse një i krishterë ose një çifut të jep mish për të ngrënë, ne duhet të themi besmelën për ta bërë hallall. Por Islami na mëson se ajo që është haram mbetet haram, edhe pse ka një qëllim...
Pyetja: A lejohet biseda mes meshkujve dhe femrave të panjohur? *** Përgjigjja: Çdo shikim, bisedë apo vetmim mes personave të cilët ju lejohet martesa, assesi nuk lejohet dhe konsiderohet haram. E njëjta vlen edhe për bisedat në rrjetet sociale. Pos në raste kur është ndonjë gjendje e jashtëzakonshme (p.sh., në spital apo diku...
Pyetja: A lejohet t'ua puthim duart prindërve? *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë vetëm Allahut, përshëndetjet, lëvdatat të Dërguarit të Tij, Muhamedit ﷺ! Respekti ndaj prindërve dhe sjellja e mirë ndaj tyre, është ndër veprat më të dashura tek Allahu, madje edhe ndër obligimet fetare më të rëndësishme. Si rrjedhojë, çfarëdo veprimi, përmes të cilit...
Pyetja: Që në adoleshencë kam vuajtur nga epilepsia, por i marr rregullisht ilaçet dhe mendoj se kjo sëmundje do të zhduket me kalimin e viteve. Por mjeku që po trajton rastin tim tha se është nëntëdhjetë për qind i sigurt se kjo sëmundje do të mbetet me mua deri në...

A ka zekat për vakëf?

Pyetja: Banorët e lagjes dhuruan pasuri për të ndërtuar një xhami, por ne nuk arritëm ta ndërtonim për arsye të ndryshme. Ka kaluar një vit i plotë hixhri: a është obligim dhënia e zekatit për këtë pasuri? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Pasuria që është ndarë për një interes publik, siç janë xhamitë...
Pyetja: Shejh, sa herë që nëna ime mërzitet qoftë edhe për një gjë të vogël, mund të na flasë keq, gjëra të lëndueshme. Si mund ta ndalojmë atë nga kjo? Edhe nëse përpiqemi t'i themi me qetësi kur ajo nuk është e zemëruar ose t'i shpërndajmë ligjërata për këtë, duket...
Pyetja: Cili është kufiri mes miqësisë, të qenit koleg dhe dashurisë, në shkollë dhe në punë? *** Përgjigjja: Aq shumë janë ndërthurur dhe përzier marrëdhëniet sociale në shoqëritë tona, saqë kanë humbur kufijtë ndarës. Kjo përzierje si dhe mungesë vetëdije rreth kufirit ndarës të çdo lloj marrëdhënieje, ka çuar në lindjen e problemeve...

TRENDI I PYETJEVE