Tuesday, February 7, 2023
Pyetja: Pyetja ime është për një punë që po më shqetëson kohët e fundit. Po përballem me vesvese se do të bëhem një homoseksual, edhe pse nuk jam i tillë, unë i pëlqej shumë femrat, por ja që vesveset nuk po më lënë rehat. Si të mbrohem prej tyre? *** Përgjigjja: Falënderimet i...
Pyetja: A është e lejuar që njeri i cili nuk i takon fesë islame të martohet me një vajzë muslimane? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi Muhamedin, të Dërguarin e Tij, ﷺ. Jo, nuk lejohet që muslimanja të martohet me jomusliman, pjesëtar i çfarëdo religjioni qoftë. Allahu...
Pyetja: Cila është arsyeja që i bën muslimanët të ndjejnë dashuri ndaj disa nga muslimanët dhe jo ndaj të tjerëve? *** Përgjigjja: Ibn el-Kajjim thotë në Reudet el-Muhibbijn, f.66-74: “Pajtueshmëria mes shpirtrave është një nga arsyet më të forta për dashuri. Çdo person tërhiqet nga ajo që i përshtatet atij dhe kjo pajtueshmëri...
Pyetja: Jam një vajzë 17 vjeçare dhe nëpërmjet internetit jam njohur me një djalë, të cilin e dashurova dhe i kemi premtuar njëri-tjetrit të martohemi. Disa kohë pas këtyre ngjarjeve, ky djalë filloi të më thotë se i përsosur dhe perfekt është vetëm Zoti. Fillimisht, nuk e kuptova se çfarë ka...
Pyetja: A i lejohet femrës muslimane të punojë në një ordinancë private gjinekologjike vetëm me doktorin? *** Përgjigjja: Lejohet të punohet në ordinancën e tillë, nëse: - nuk e kërkon nevoja që të vetmoheni vetëm ti dhe mjeku mashkull, - gjatë ndejave në pauza dhe në kohët e tjera të lira gjatë orarit si dhe...
Jam e dashuruar me një djalë, por më ka thënë ai se nuk më don? Vazhdojmë me publikimin e pyetjeve dhe përgjigjeve me qëllim mësimin e fesë tonë, pyetja e radhës e cila i është parashtruar hoxhës së nderuar Sabit Gashi thotë: Jam e dashuruar me një djalë, por më...
Pyetja: Unë jam një vajzë në moshën njëzet e tre vjeçare dhe studioj në vitin e fundit në universitet. Jam besimtare dhe uroj e shpresoj që të martohem me një djalë i cili plotëson disa kritere të domosdoshme. Që kur kam qenë shtatëmbëdhjetë vjeçe, kërkesat për fejesë nuk kanë të...
Pyetja: Jemi jetimë, a obligohemi t'i japim vitrat? *** Përgjigjja: Jetim në aspektin islam konsiderohet fëmija të cilit i ka vdekur babai duke qenë i vogël dhe vazhdon të quhet jetim derisa arrin moshën madhore, pjekurinë. Personi që është në moshën madhore, edhe nëse i vdes prindi, nuk konsiderohet jetim. Të jesh jetim nuk është...
Pyetja: Cila është urtësia e divorcit? *** Përgjigja: Sa i përket urtësisë së divorcit, është prej gjërave më të qarta, sepse ndodh që njëri nga bashkëshortët nuk i pëlqen tjetrit, apo nuk përputhen më njeri-tjetrin, qoftë në aspektin financiar, qoftë në atë moral e edukativ, apo njëri prej tyre mund te jetë i pamoralshëm,...
Pyetja: Sot djali i hallës ka hyrë brenda dhe unë kam qenë pa shami. Unë isha në korridor kur ai u fut brenda pa paralajmërim, e kanë zakon kështu të hyjnë pa lajmëruar fare! *** Përgjigjja: Vërtet është shqetësues fakti që shumë muslimanë nuk interesohen t’i mësojnë e as nuk i praktikojnë, nëse...

TRENDI I PYETJEVE