Pyetja:

A prishet agjërimi nga gastroskopi?

***

Përgjigjja:

Gastroskopi është një aparat mjeksor që nëpërmjet gojës hyn në faring, ezofag, pastaj stomak. Qëllimi i futjes së tij është që të shihet brendësia e stomakut për të ditur problemin shëndetësor, ose për të marrë një copë të vogël stomaku për kryerjen e analizave, apo edhe për arsye të tjera mjeksore.

Mendimi se gastroskopi nuk e prish agjërimin është më i saktë, sepse hyrja e tij në stomak nuk konsiderohet ushqim në kuptimin gjuhësor dhe as në atë real. Ajo është thjesht një procedurë mjeksore jo më shumë.

————————

Kujdes:

Nëse mjeku vendos në gastroskop krem ushqyes për lejimin e hyrjes sa më lehtë të gastroskopit, atëherë në këtë rast agjërimi prishet për shkak të kësaj lënde dhe jo për shkak të hyrjes së gastroskopit. Ky krem ushqyes është ndërprerës i agjërimit në vetveten e tij, prandaj konsiderohet pa mëdyshje edhe si ndërprerës.