Pyetja: Hadithi: "Kush e këndon pas çdo namazi farz Ajetul Kursinë, mes tij dhe xhenetit është vetëm vdekja." A është hadith i saktë dhe a duhet të thuhet Ajetul Kursia pas namazit farz? Përgjigja:Esselamu alejkumHadithi: ‘kush e kendon pas cdo namazi farz ajetul kursin mes tij dhe xhenetit eshte vetem...
Pyetje: “Çfarë është gjykimi për të lexuarit e talkinit për të vdekurin duke u bërë në këtë formë: “O Abdullah i biri i Abdijës, kujtoje dëshminë me të cilën ke dalë nga kjo botë duke kaluar në amshim: “La ilahe ilAllah ue enne Muhameden resulullah”! E kur të vinë...
Pyetje: Allahu të bekoftë! A lejohet t’i kërkojmë falje të vdekurit (t’i kërkojmë hallallëk)? Përgjigje: Ky veprim është shirk! Nga kush kërkon, kërkon nga i vdekuri, kërkon që i vdekuri ta fal? Kjo nuk lejohet. Nuk kërkohet nga i vdekuri asgjë, ai është i vdekur. “Kurse ti nuk mund të bësh të dëgjojnë...
Pyetje A është të flasësh me të vdekurin haram apo edhe shirk, nuk kam për qëllim t'i lutesh apo të kërkosh ndihmë nga ta, por kam qëllim vetëm të flas me një të vdekur dhe a mund të japësh argumente nga Kurani dhe Suneti? Përgjigja: Ajo që është e urdhëruar gjatë vizitës...
Kur është e pëlqyeshme vizita e varrezave? A lejohet vizita e varrezave nga gratë? Selam alejkum! Pyetje: Mësuese, kisha një pyetje nëse ke mundësi për përgjigje. A ka ditë apo kohë të caktuar për vizitën e varrezave, si duhet të jetë e shpeshtë apo e rrallë dhe a lejohet të shkojnë...
Pyetja: A mund të konsiderohet vdekja e befasishme prej shenjave të Kiametit, a ka diçka që të mbron prej saj, a është e mjaftueshme vetëm të kërkosh që Allahu të të ruaj (prej saj)? Përgjigja: Është transmetuar në disa hadithe, çfarë tregon se vdekjet e befasishme do të shtohen para ardhjes së...
Përgjigja: Vetëvrasja, pa marrë parasysh mënyrën apo shkakun për të cilin bëhet, është një prej gjynaheve më të mëdha. Allahu, subhanehu ue Teala, thotë:﴿وَمَن يَقۡتُلۡ مُؤۡمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَآؤُهُۥ جَهَنَّمُ خَٰلِدًا فِيهَا وَغَضِبَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِ وَلَعَنَهُۥ وَأَعَدَّ لَهُۥ عَذَابًا عَظِيمًا﴾ (٩٣)"Kush vret qëllimisht një besimtar, do të ketë si shpërblim xhehennemin,...
Këto nuk janë prej Islamit, por janë veprime që njerëzit i kanë trashëguar prej jobesimtarëve. Kjo është sikurse mbajtja e zisë. E besimtari nuk mban zi dhe nuk lejohet mbajtja zi për të vdekurin, apo veshja me rroba të zeza, mosbërja e bakllavës për festën e Bajramit e të...
Pyetje: “Të gjithë ne duam që të kem përfundim të mirë të kësaj jete. Andaj, cilat gjëra mund të na ndihmojnë që ta arrijmë këtë qëllim?” Përgjigje: “Që vazhdimisht të bësh vepra të mira. Ngase siç jeton ashtu edhe do të vdesësh. Pra, njeriu duhet që në vazhdimësi të bëj...
Pyetje: Cila është forma më e mirë me të cilën mund të ngushëllohet një person të cilit i ka ngjarë rast vdekje? “Jeta e kësaj bote, nuk është gjë tjetër, veçse argëtim dhe lojë. Ndërsa jeta e botës tjetër, pikërisht ajo është Jeta e Vërtetë. Veç sikur ta dinin!” (Kuran,...

TRENDI I PYETJEVE