Monday, December 6, 2021
Pyetja: A shpërblehet ai që e lexon Kuranin edhe nëse nuk e kupton atë? *** Përgjigja: Kurani fisnik është i begatë siç thotë Allahu i Madhëruar: “(Ky është) Libër i begatshëm, Ne ta shpallëm ty që t’i studiojnë argumentet e tij dhe që të marrin mësim prej tij ata që kanë mend.” Sad:...
Pyetja: A lejohet ta vendosim Kuranin në tokë apo mbi sexhade? *** Përgjigja: Është më mirë të vendoset në një vend të lartë në mënyrë që të plotësohet lartësimi i tij si në aspektin fizik dhe në atë kuptimor. Allahu i Lartësuar ka thënë: “i ngritur dhe i pastër”, ndaj nëse duhet ta vendosësh diku, vendose...
Pyetja: A është më mirë të lexoj nga Kurani apo të përsëris nga ajo që kam memorizuar? *** Përgjigja: Nëse flasim për leximin e Kuranit jashtë namazit, atëherë më mirë është të lexohet nga fletët e Kuranit, sepse kjo forcon memorizimin dhe saktëson më shumë shqiptimin e shkronjave. Vetëm nëse leximi përmendësh e...
Pyetja: A lejohet të mbahet një Kuran i vogël i varur në makinë? *** Përgjigja: Jo, nuk lejohet, sepse është mungesë edukate me Kuranin famëlartë. Nuk ka zbritur kurani për t’u bërë aksesor zbukurimi dhe bizhuteri e makinave apo e lokaleve. Allahu i Madhëruar në Kuranin famëlart ka thënë: "Lexo çka të është shpallur...
PYETJA: Cilën dua duhet ta themi në mbarim të leximit të Kuranit me përkthim në gjuhën shqipe? *** PËRGJIGJA: Për leximin e Kuranit me përkthim të kuptimeve të mundshme të ajeteve në gjuhën shqipe, nuk ka dua të veçantë që duhet të lexohet, ngase për këtë nuk kemi asnjë argument nga vetë Kur'ani...
Pyetja: Kemi dëgjuar prej hoxhallarëve se mus’hafi nuk bën të preket nëse njeriu është i pa pastër, ndërkaq tash pyes a bën ta prekim monitorin e kompjuterit nëse jemi të pa pastër, apo kompjuterin në përgjithësi, pasi aty është Kur’ani?   *** Përgjigja: Është e vërtetë se një pjesë bukur e mirë e muslimanëve...
Pyetja: A lejohet të betohesh mbi Kuran? *** Përgjigja: Mus’hafi ka dy gjëra: 1- Fletët, boja dhe kapakët të cilat janë gjëra të krijuara dhe nuk lejohet betimi në to. 2- Fjalët e Kuranit të cilat janë fjalët e Allahut dhe cilësi e tij dhe betimi në cilësitë e Allahut lejohet dhe është i njëjtë...
Pyetje: Unë jam me mendimin, se njeriu pa abdes nuk duhet ta prekë Mus’hafin (Kuranin), por a më lejohet që të lexoj Kuran nga celulari? A është prekja e tij në kohën që lexoj Kuran njëjtë si Mus’hafi? *** Përgjigje: Mos-prekja e Kuranit pa pasur abdes është mendimi i të katër shkollave juridike,...
Pyetje: A lejohet shitblerja e Kuranit? *** Përgjigje: Nëse bëhet fjalë për këndimin dhe recitimin e Kuranit, pra fjalës së Zotit nuk lejohet në asnjë mënyrë, sepse këndimi i Kuranit është adhurim dhe adhurimi nuk shitet dhe nuk blihet.  Ndërsa përsa i përket kopjes fizike, ku është shkruar Kurani, e cila quhet...
Pyetja: Kam një kopje të Kuranit Fisnik dhe e mbaj në makinën time duke pasur parasysh se është Fjala e Allahut. A bën të veproj kështu? *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon