Friday, July 30, 2021

Si veprohet me atë që ka pasuri haram?

0
Pyetje:Si veprohet me atë që ka pasuri haram?***Përgjigje:Rasti i parë: Kur e njeh pasurinë haramNëse e njeh pasurinë haram atëherë këtu kemi dy mundësi: ose ajo pasuri është e vjedhur ose e grabitur,...

Vendimi në lidhje me përdorimin e kartës së kredisë

0
Vendimi në lidhje me përdorimin e kartës së kredisënga shejh ibn UthejminSilsilah Kitab ed-Da’ueh 12, el-Fetaua, vëll.3, faqe 120-121Pyetje: Ka banka që u ofrojnë klijentëve të tyre kartë të quajtur “Visa”. Kjo kartë u...

Cili është vendimi në lidhje me bërjen e biznesit me atë që është e...

0
Shejh Mukbil mbi depozitimin e parave ne bankëBurimi: Tuhfetul-Muxhib ala Es'iletil-Hadhir uel-Garib, Pyetja nr. 22Peytje: Cili është vendimi në lidhje me bërjen e biznesit me atë që është e lejuar (Hallall) dhe (në të njëjtën...

Pranimi i parave nga dikush qe bën biznes haram

0
Pranimi i parave nga dikush qe bën biznes haramEl-Imam Mukbil bin Hadi el-Uadi’i Tuhfetul-Muxhib’ala Es’iletil-Hadhir uel-Gharib, nr.3Pyetje: Si duhet të sillet babai me të birin i cili ka migruar në Perëndim dhe ai punon në...

Dispozita e blerjes së aksioneve të kompanive dhe bankave që merren me kamatë

0
Dispozita e blerjes së aksioneve të kompanive dhe bankave që merren me kamatëFalënderimi i takon Allahun, i Cili është i vetëm, ndërsa salavatet dhe selamet ia dërgojmë Pejgamberit tonë, Muhammedit (sal Allahu alejhi ve sel-lem). Këshilli...

A janë të lejuara marrëveshjet me sigurimet?

0
Pyetje: A është e lejueshme për muslimanët të cilët jetojnë si komunitete pakicë në vende jomuslimane të cilët nuk kanë mbështetës ose kujdestar tjetër pos Allahut të bëjnë marrëveshje të sigurimit? Kompania e sigurimeve...

Pyetje rreth kamatës prej trustit pensional

0
Pyetje: Es-selamu alejkum ue rametullahi ue berekatuhu! E kam një pyetje pak sa të komplikuar. Jam duke punuar në një organizatë ndërkombëtare qe disa vite. Aty e kam fondin pensional që mblidhet çdo muaj. Në këtë fond ka një shumë të caktuar të interesit (kamatës) që shtohet çdo vit në llogarinë e pensionit. E di që është haram i madh t'i mbaj dhe se duhet hequr qafe posa t'i marrë ato para të pensionit. Më kanë thënë se ato para haram duhet të ipen për diçka hallall dhe jo të bashkohet harami me haram. Unë kam menduar që ato para t'ia jap një të afërmi që është mjaft i devotshëm, por që është duke u sprovuar me një gjendje të rëndë ekonomike, dhe që është futur në një borxh të cilin po ia kërkojnë urgjentisht dhe ai nuk ka nga t'i merr ato para. A bën unë të veproj si vijon: meqë paratë e pensionit nuk kam të drejtë t'i tërheq tani por pas disa muajsh kur do ta ndërprej punën ndërsa ai vëlla është në nevojë të madhe tani, a bën që atë shumë të interesit që unë e di sa është, t'i jap që tani dhe kurdo që unë i marr paratë e pensionit  bashkë me atë shumë të interesit të mos e llogaris si interes (kamatë) dhe të mos ia jap askujt, përveç zekatit, pasi që shembull atë interes unë veçse e kam hequr qafesh paraprakisht. InshAllah kam arritur ta formuloj pyetjen ashtu që ju ta keni kuptuar! Allahu ua shtoftë dijen dhe ju shpërbleftë me xhenetin Firdeus!Përgjigje: Ve alejkumus-selamu ve Rahmetullahi ve berekatuhu! Motër e nderuar, pa u ndaluar shumë te puna juaj, pastaj te tema e kamatës pasi dispozitat e tyre duhet të jenë të pranuara që në fillim, dua të qasem drejtpërdrejt në materien...

Bakshishi në Vendin e punës!

0
Pyetje: Bakshishi në Vendin e punës!Përgjigje: Islami ndalon të gjitha format dhe të gjithë emrat e mundshëm të mitës. Trajtimi i mitës si “dhuratë” nuk e shndërron prej sferës së haramit në atë të...

Pyetje dhe përgjigje të ndryshme, përgjigjet Mr. Bashkim Aliu

0
PYETJA: Eslamu alejkum!se pari hoxhe te ma bëni hallall për kohen qe ua marr!Allahu ju shpërbleftë edhe kësaj radhe desha një pyetje aktuale:Operatori telefonik T-mobile për te gjithë konsumatoret e vet prepaid ka ketë...

DHËNIA ME QIRA E NDËRTESËS PËR BANKA JOISLAME

0
Pyetja:Ne jemi jemi disa vëllezër dhe e trashiguam një ndërtesë e cila është e destinuar për veprimtari të ndryshme tregtare. Një bankë e cila punon me kamatë na ofroi që t’ia japim një pjesë...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër?

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër?   Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në […]

Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh?

Pyetja: Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh, sa ai që e merr apo e jep atë të konsiderohet se ka hyrë në luftë me Allahun? Nëse keni mundësi, ta shpjegoni me metoda shkencore, të natyrës ekonomike. Megjithëse asnjëherë familja ime nuk ka marrë kamatë dhe as që e kemi ndër mend ta bëjmë […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

    X
    Mirëserdhët Pergjigje.net
    Mirësevini
    wpChatIcon