Monday, December 6, 2021
Pyetja: A mund të falet gruaja shtatzënë ulur? *** Përgjigja: Feja islame është fe me të cilën Allahu i urdhëron njerëzit, që të ndjekin rrugën e vërtetë, të kryejnë urdhëresat fetare me përpikmëri dhe të mos neglizhojnë, mirëpo në të njëjtën kohë nuk e ngarkon njeriun përtej mundësisë dhe dëshiron për të lehtësimin...
Pyetja: A është e lejuar gjidhënia e qëllimshme fëmijëve të huaj me qëllim të vëllazërimit të tyre? *** Përgjigjja: Afërsia në Islam manifestohet në dy mënyra: 1. Afërsia në bazë të gjakut; 2. Afërsia në bazë të qumështit. I Dërguari i Allahut ka thënë: “Ndalohet nga qumështi ajo që ndalohet nga lidhja e gjakut.” Afërsia...
Pyetja: Nëse lehona ka gjakrrjedhje edhe pas 40 ditësh, si duhet të veprojë? *** Përgjigja: Periudha më e gjatë e lehonisë konsiderohet 40 ditë. Nëse lehona ka gjakrrjedhje edhe pas 40 ditësh, atëherë gjendja e saj në terminologjinë e fikhut klasifikohet si istihada. Istihada do të thotë çrregullim i periudhës së ciklit...
Pyetja: A lirohet nga agjërimi gruaja gjidhënëse dhe shtatzënë? *** Përgjigja: Gruaja shtatëzanë apo gjidhënëse ka dy gjendje: E para: Kur agjërimi nuk e rëndon atë, as foshnjën që ka në bark apo që është duke i dhënë gji, domethënë e përballon agjërimin pa asnjë problem, në këtë rast ajo e ka për obligim...
Pyetje: A lejohen marrdhëniet me bashkëshorten gjatë shtatëzanisë? Përgjigje: Falënderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të Dërguarin e fundit të Allahut, mbi familjen e tij, shokët e tij dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Po lejohen, madje pëlqehen, por me...
Pyetje: Jam e martuar qe tetë muaj, por nuk po mbes shtatzënë edhe sa herë që kam marrëdhenie mendoj vetëm si të mbes shtatzënë, nuk mendoj të kënaqem. E kur po më vijnë menstruacionet shumë po mërzitem. I lutem Allahut të mbes shtatzënë se është dëshira ime më e madhja në...
Pyetje: Më intereson të di çfarë bëhet me fëmijët që vdesin gjatë shtatëzenisë, saktësisht në javën e tetë ose dhjetë. Cfarë thotë islami për këtë dhe si duhet të veprohet kur abortohet në këtë rast? *** Përgjigje: Muhamedi ﷺ ka thënë: “Vërtet çdonjëri nga ju formohet në përbrendësen e nënës së tij katërdhjetë ditë si...
Pyetje: Es-selamu alejkum! A mund të na tregoni se deri në cilin muaj të shtatzënisë janë të lejuara marrëdhëniet intime dhe a ka diçka të rrezikshme kjo për foshnjën në bark? Allahu ju shpërbleftë dhe na bashkoftë në Xhenet! *** Përgjigje: Alejkumus selam ve Rahmetullah! Marrëdhëniet intime nuk kufizohen në ndonjë periudhë të shtatzënisë dhe nuk...
Pyetje: Përshëndetje të nderuar! Nëse je shtatzënë a është mëkat të mos e mbash fëmijën, ta abortosh, ta heqësh me dëshirë? Allahu ju shpërbleftë! *** Përgjigje: Abortimi është i ndaluar sipas Islamit dhe nuk lejohet që fetusin ta shkatërrojë nëna pa ndonjë arsye të madhe shëndetësore, sepse aborti konsiderohet krim ndaj njeriut, nëse fetusi i ka kaluar 120 ditë,...
Pyetje: Selam alejkum! Në këndin e faqes pyetje-përgjigje hasa dy raste kur në përgjigjet tuaja dy motrave ua sugjeruat përdorimin e mjeteve kontraceptive në mënyrë që të parandalohet aborti si punë e ndaluar në Islam. Kur i kam lexuar përgjigjet u trondita, ngase unë kam lexuar dhe kam dëgjuar prej shumë...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon