Monday, December 6, 2021
Pyetja: Për gratë që nuk mbajnë shami, a do të ketë dënim të rëndë? *** Përgjigja: Shamia, kur është bërë obligim, është bërë obligim se Zoti i Madh i deshi gruas të mirën e saj. Dhe shamia është tregues i devotshmërisë dhe i përkushtimit që ka femra ndaj Zotit, sidomos në kohë si...
Pyetja: A lejohet për femra falja e namazit pa çorape? *** Përgjigja: Njëri prej kushteve paraprake për vlefshmërinë e namazit është edhe mbulimi i pjesëve të turpshme të trupit. Gjatë faljes së namazit femra obligohet me mbulimin e tërë trupit përveç fytyrës dhe shuplakave të duarve. Pejgamberi ka thënë: “Nuk pranohet namazi...
Pyetja: A është e lejuar për femrën që të lexojë Kur´an pa shami dhe pa abdest? *** Përgjigja: Vënia e shamisë për femrën, gjegjësisht mbulesa e tërë trupit përveç fytyrës dhe duarve, është e obliguar në rastin kur dëshiron të lidhet në namaz dhe në rastet kur në prezencë të saj ka meshkuj...
Pyetja: A është i vlefshëm namazi i femrës që ende nuk është mbuluar? *** Përgjigja: Mbulesa e femrës muslimane që ka hyrë në moshën madhore është farz-obligim të cilin duhet ta zbatojë çdo grua muslimane. Allahu xh.sh., urdhëron dhe thotë: “O ti Pejgamber, thuaju grave të tua, bijave të tua dhe grave të...
Pyetje: A duhet t’i mbulojë femra këmbët në namaz? *** Përgjigje: Falënderimi i takon Allahut, lavdia dhe bekimi i tij qofshin mbi të Dërguarin dhe ithtarët e tij: Për sa i përket mbulimit të trupit përveç fytyrës, duarve dhe këmbëve, të gjithë dijetarët mendojnë se është detyrim i prerë për femrën. Mospajtimi ka ngjarë...
Pyetje: A bën gruaja të qëndrojë pa shami dhe të zbukurohet përpara grave tjera apo vetëm përpara grave të burrave të cilët i ka mahrem dhe çka llogaritet auret i gruas përpara grave? *** Përgjigje: Allahu na bashkoftë të gjithëve në xhenet ! Po, lejohet edhe përpara grave të tjera, përveç rastit kur dihet...
Pyetje: Nëse dikush e heq shaminë para dikujt që nuk i lejohet, a është e njëjtë sikur me të pa krejt njerëzit e tjerë pa shami, apo dënohet vetëm për atë person e ka parë? D.m.th. po dua të pyes: a humb shpërblimi që e mban shaminë para tjerëve, nëse...
Pyetja: Eselamu alejkum ue rahmetullah! Jam mbuluar tani afër, edhe pse para mbulesës vishesha me të gjata edhe në verë, shaminë e kam vendosur ka një muaj. Jam zyrtare dhe elhamdulillah në zyrë jam vetëm për momentin. A lejohet që shamia (me madhësinë e duhur sipas sunetit) të jetë me ngjyra? Po...
Pyetje: A do të hyjë në Xhenet gruaja e cila nuk ka vendosur shaminë (mbulesen)? *** Përgjigje: Vendosja e shamisë per gruan muslimane është një detyrim i vendosur nga Allahu, dhe dënimi i saj për mosvendosjen e shamisë dhe mbuleses islame bën të meritojë dënimin e Allahut, si për thyerjen e urdhërit të...
Pyetja: A kam të drejtë t'ia imponoj me zor mbulesën gruas sime? Dhe a kam të drejtë ta shkurorizoj nëse nuk e vë ajo mbulesen? *** Përgjigja: Së pari, më duhet të theksoj se problemet u vijnë muslimanëve kur nuk u përmbahen rregullave islame dhe porosive të Allahut të Madhërishëm dhe të Pejgamberit...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon