Monday, October 25, 2021
Pyetja: A i lejohet femrës që kur të falë namazin të lexojë Kuranin me zë (të lartë)? *** Përgjigja: Nëse është duke u falur e vetme në shtëpinë e saj, apo me një grup grash, apo qoftë dhe në prani të familjarëve të saj meshkuj, të cilët janë mahrem për të, i lejohet...
Pyetja: Çfarë gjykimi ka ardhja e grave në xhami së bashku me fëmijët e tyre të vegjël? *** Përgjigja: U bëjmë me dije se nuk duhet të pengohen gratë për të ardhur në xhami me fëmijët e tyre në Ramazan, sepse Suneti na tregon për prezencën e grave në xhaminë e Profetit  salallahu alejhi...
Pyetja: Për gratë që nuk mbajnë shami, a do të ketë dënim të rëndë? *** Përgjigja: Shamia, kur është bërë obligim, është bërë obligim se Zoti i Madh i deshi gruas të mirën e saj. Dhe shamia është tregues i devotshmërisë dhe i përkushtimit që ka femra ndaj Zotit, sidomos në kohë si...
Pyetje: A lejohet për femra falja e namazit pa çorape? Përgjigjja: Njëri prej kushteve paraprake për vlefshmërinë e namazit është edhe mbulimi i pjesëve të turpshme të trupit. Gjatë faljes së namazit femra obligohet me mbulimin e tërë trupit përveç fytyrës dhe shuplakave të duarve. Pejgamberi ka thënë: “Nuk pranohet namazi...
Pyetje: A është e lejuar të lyhen thonjtë me llak kur femra është me cikël menstrual? *** Përgjigjje: Lyerja e thonjëve me llak në parim është e lejuar, mirëpo pasi gjatë marrjes së abdesit llaku pengon arritjen e ujit në thonjë, atëherë që të jetë abdesi i vlefshëm duhet të largohet llaku tërësisht...
Pyetje: A kanë të drejtë prindërit ta kundërshtojnë martesën e vajzës me një djalë që është i nacionalitetit tjetër? *** Përgjigjje: Prindërit e kanë për obligim që të kujdesen për vajzën dhe që burri i saj të jetë i përshtatshëm për të. Prindi, gjegjësisht babai, konsiderohet kujdestari i vajzës së tij, andaj për...
Pyetje I nderuar hoxhë! A është e lejuar për femrën që të lexojë Kur´an pa shami dhe pa abdest? *** Përgjigjje: Vënia e shamisë për femrën, gjegjësisht mbulesa e tërë trupit përveç fytyrës dhe duarve, është e obliguar në rastin kur dëshiron të lidhet në namaz dhe në rastet kur në prezencë të...
Pyetje: I nderuar hoxhë! Nëse lehona ka gjakrrjedhje edhe pas 40 ditësh, si duhet të veprojë? *** Përgjigjje: Periudha më e gjatë e lehonisë konsiderohet 40 ditë. Nëse lehona ka gjakrrjedhje edhe pas 40 ditësh, atëherë gjendja e saj në terminologjinë e fikhut klasifikohet si istihada. Istihada do të thotë çrregullim i...

Grimi dhe abdesi

Pyetje: I nderuar hoxhë! Ne femrat kur i kemi sytë të lyer dhe marrim abdes, na lerosen (na zhyten) sytë. A bën që vetëm fytyrën ta lagim, pa i lagur sytë, a e kemi në rregull abdesin? *** Përgjigjje: Larja e fytyrës është kusht për vlefshmërinë e abdesit. Me fytyrë kuptojmë pjesën që...
Pyetje: I nderuar hoxhë! Ne femrat, kur jemi me menstruacione, a e kemi borxh që të agjërojmë pas Ramazanit ditët që na kanë mbetur gjatë Ramazanit pa i agjëruar? *** Përgjigjje: Dijetarët islam kanë mendim unanim se gruaja me menstruacione (hajz), ose lehoni (nifas), e ka të ndaluar agjërimin dhe se agjërimi i...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh?

Pyetja: Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh, sa ai që e merr apo e jep atë të konsiderohet se ka hyrë në luftë me Allahun? Nëse keni mundësi, ta shpjegoni me metoda shkencore, të natyrës ekonomike. Megjithëse asnjëherë familja ime nuk ka marrë kamatë dhe as që e kemi ndër mend ta bëjmë […]

Një vështrim rreth kalendarit islam

Pyetja: Një vështrim rreth kalendarit islam *** Përgjigja: Koha është krijim i Allahut. Allahu i madhëruar kur krijoi diellin dhe hënën dhe caktoi lëvizjet e tyre u bë e mundshme ndarja dhe llogaritja e kohës siç thotë në Kuran: “(Allahu) është ai i cili e bëri diellin ndriçim, hënën dritë dhe i përcaktoi asaj (hënës) […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon