Saturday, September 23, 2023

Kam shumë turp!

Turpërohem për gjithçka, kur më lavdërojnë, kur flas, a është shprehi e mirë kjo? Nëse jo, si të lirohem? Falënderimi i takon Allahut, paqja dhe mëshira qofshin mbi të Dërguarin, familjen, shokët dhe ithtarët e tij: Turpi llogaritet një prej virtyteve në të cilat nxit feja jonë. Është karakteristikë e rrallë...

Si të shpëtoj nga borxhet?

Përgjigje:  Kur merr borxhë dy janë gjërat që duhet të kesh parasysh: 1.Mos merr paarsye dhe 2. Mos merr për tu pasuruar., sepse nuk e ngre kokën ai njeri që merr borxhe paarsye dhe për tu pasuruar. I Dërguari i Allahut ka thënë:  “Kush merr borxh prej njerëzve dhe dëshiron...
Pyetja: Unë e fal namazin rregullisht edhe kur jam në detyrë, por në zyrën time kam vëllezër të tjerë muslimanë që nuk e falin namazin. Unë dua të flas me ta, por mendoj se nëse përpiqem t'i bind, do të ndaloj së faluri namaz. Nuk e kuptoj pse i kam...
Pyetja: Unë jam musliman elhamdulillah, por kam disa probleme me veten. Kam kuptuar se më pëlqen të jem vetvetja dhe ndjej se vetëm disa mund të më kuptojnë, ndaj më pëlqen vërtet privatësia në gjithçka që bëj...Nuk më pëlqen t'u tregoj njerëzve për mua ose për prejardhjen time; më pëlqen...
Pyetja: A lejohet transplanti i mjekrrës? Mjekra nuk më është rritur asnjëherë ndonëse kam arritur moshën. Cili është gjykimi islam për këtë? *** Përgjigjja: Kjo nuk është aspak e nevojshme. Allahu ka kërkuar nga burrat të rrisin mjekrën dhe mos ta prejnë, Ai nuk ka kërkuar ta trashin apo zgjasin atë. Gjithçka që...
Pyetja: Unë jam një i ri musliman. Ndjej frikë nga njerëzit në përgjithësi dhe kjo më bën introvert deri në atë masë sa ndonjëherë mund të kem të drejtë për diçka por nuk e kërkoj sepse kam frikë. Zakonisht i shmang njerëzit sepse kam frikë se ata mendojnë keq...
Pyetja: Më ka vdekur babai dhe pastaj u martova me një djalë, por nuk bëmë dasëm të rregullt. Kam dëgjuar se nëse qëllon një fatkeqësi para një gëzimi është shenjë e keqe. A është e  vërtetë kjo? *** Përgjigjja: Së pari, duhet të kemi parasysh se këto gjëra janë pjesë e besëtytnive, të...
Pyetja: I lutem Allahut të ma mundësojë vdekjen sa më shpejt dhe të shpëtoj nga problemet që më kanë rënë mbi kokë! Së paku, unë e shoh këtë zgjidhje si rrugëdalje të vetme dhe qetësim për mua. Si qëndron ky veprim i imi në Islam, a lejohet të veproj në...
Pyetja: Jam mbi moshën 30-vjeçare dhe s’po e gjej fatin tim që të martohem, i cili po më brengos shumë. Të afërmit/et po martohen, megjithëse nuk janë musliman/e, por janë rehatuar mirë, me familje, me shtëpi, me fëmijë me të gjitha. Ndërsa unë falem, lutem dhe kot, jam e papunë,...
Pyetja: Megjithëse kam arritur shumë grada në shkollim, ende nuk po mund ta gjej veten. Si t'ia bëj?  *** Përgjigjja: Unë nga ti kërkoj ta lësh hidhërimin dhe mllefosjen dhe çështjen tënde ta analizosh ngadalë dhe me maturi, dhe të mos e derdhësh gjithë mllefin tënd mbi caktimin e Allahut: kadanë dhe kaderin,...

TRENDI I PYETJEVE