Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet marrja e përkrahjes sociale? *** Përgjigja: Në kushte normale marrëdhëniet në mes muslimanëve dhe jomuslimanëve në çështje që kanë të bëjnë me këtë botë janë të ngjashme si ato ndërmjet vetë muslimanëve. Pra, nuk lejohet që ata të mashtrohen, të vidhen, të cenon në nder, në pasuri dhe në çdo...
Pyetja: Ringjallja e tokës djerrë në Islam *** Përgjigja: Islami e ka ligjëruar ringjalljen e tokës së vdekur (djerrë) dhe vënien e saj në efiçencë, sepse prej këtij procesi përfiton e gjithë shoqëria dhe individitët, pra përmes mbjelljes së tokës dhe ndërtimit të saj. Në këtë mënyrë shtohet prodhimi dhe shoqëria realizon një...
Pyetje: Nxënësit e klasës së parë fillore bashkë me administratën e shkollës në vendin tonë (në Shqipëri & Kosovë) organizojnë një festim me rastin e përfundimit të mësimit të shkronjave të alfabetit. Disa nga prindërit muslimanë kërkojnë të dinë se cili është gjykimi i fetar për të tilla festime? *** Përgjigja: Komisioni i...
Pyetja: A duhet të respektojmë patjetër të gjitha shenjat në komunikacion? *** Përgjigja: Pasi u informuam rreth studimeve që u paraqitën në akademi, në lidhje me përgjegjësinë penale të drejtuesve të automjeteve për shkak të shpejtësisë së madhe dhe papërgjegjshmërisë, si dhe pasi dëgjoi diskutimet dhe këshillimet që u zhvilluan rreth kësaj...
Pyetja: Si duhet sjellur karshi pasurisë së jetimit? *** Përgjigja: Ngrënia e pasurisë së jetimit padrejtësisht përbën një nga gjynahet e mëdha. Ebu Hurejre r.a., përcjell se i dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: “Shmanguni nga shtatë gjynahet shkatërruese.” Dikush tha: “Cilat janë ato o i dërguari i Allahut?!” Tha: “Ti bësh shok Allahut,...
Pyetja: Gazetarët dhe lajmet sipas cilave kritere duhet funksionuar? *** Përgjigja: Lajmi ka fuqi të paparë mes njerëzve, ndaj të gjithë ata që merren me përçimin e lajmeve, sidomos ata që e kanë profesion, apo që e bëjnë për pasion në mënyrë vullnetare nëpër rrjetet sociale, duhet të njohin etikën minimale të detyruar...
Pyetja: Si të veprojë taksisti në rastet kur pasagjeri mbart me vete diçka të ndaluar fetarisht? *** Përgjigja: Nuk i lejohet një shoferi mysliman që të lidh një kontratë për të transportuar gjëra të ndaluara fetarisht, si p.sh.: pije alkoolike, mish derri etj. Kjo për shkak se argumentet fetare tregojnë se është i mallkuar...
Pyetja: A lejohet puna në fushën e teknologjisë së informacionit dhe në kompanitë e sigurimit? *** Përgjigja: Teknologjia e informacionit është një risi e kohës sonë dhe ka kontribuar mjaft në drejtim të qytetërimi njerëzor dhe në lehtësimin e jetës së tyre. Norma bazë në për këtë punë është se, ajo është e...
Pyetja: Shoku im më ka falur 500 euro, por pas disa muajsh më kërkon t’ia kthejë ato 500 euro. Çka duhet të veproj? *** Përgjigjja: Dhënia e dhuratës konsiderohet prej virtyteve më të mira në Islam. Dhuratat e ndërsjella janë mënyra më e mirë për zhdukjen e urrejtjes dhe forcimin e vëllazërisë në Islam. Transmetohet...
Pyetja: Selam alejkum! Pyetja ime është për një punë që po më shqetëson kohët e fundit. Po përballem me vesvese se do të bëhem një homoseksual, edhe pse nuk jam i tillë, unë i pëlqej shumë femrat, çmendem pas femrave, por ja që vesveset nuk po më lënë rehat. Si...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon