Pyetja: 

Jam i martuar prej disa vitesh. Gjatë dy viteve të para isha i lumtur me martesën time dhe e doja gruan time, por pas kësaj fillova të ndjeja se nuk më pëlqente gruaja ime. Kjo nuk është për shkak të fesë, sepse ajo është e përkushtuar fetarisht dhe ka një karakter të mirë, falënderimi i takon Allahut. Përkundrazi ka të bëjë me bukurinë e saj, sepse ajo nuk është aq e bukur sa të më mbajë të dëlirë dhe të më bëjë të ul shikimin. Kam frikë se mos e keqtrajtoj sepse nuk ndihem i lumtur me të dhe nganjëherë i rrudhi vetullat pa arsye. Problemi është se nuk mund të martohem me një grua tjetër sepse nuk jam në gjendje financiare. Mendova të marr një kredi për t’u martuar, por atëherë do të jetoja në varfëri për shkak të kredisë. Kam menduar shumë për ta divorcuar dhe për ta lënë me dashamirësi dhe për ta zëvendësuar me një tjetër, por kam fëmijë nga ajo dhe ajo më do shumë. Unë e kam menduar shumë këtë dhe po më shqetëson gjumin, sepse nuk di çfarë të bëj. Çfarë të bëj, Allahu ju shpërbleftë.

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Vëllai im i dashur, e vlerësoj besimin tuaj ndaj meje dhe e lus Allahun që neve dhe juve të na bëjë të fortë dhe të palëkundur dhe të na udhëzojë. Në lidhje me pyetjen tuaj, unë jap komentet e mëposhtme:

1 – Problemi që keni nuk është për t’u martuar me një grua të dytë, apo për të divorcuar gruan tuaj. Problemi, siç e përmendni ju, është një problem financiar. Përderisa nuk mund të martohesh me një grua tjetër, atëherë duhet ta mbash gruan me të cilën të ka bekuar Allahu.

2 – Sa herë që keni mundësi dhe keni mundësi financiare, dhe falënderimi i takon Allahut që ju ka lejuar martesën me më shumë se një grua… Për mendimin tim, kjo është më e lehtë për një grua të përballojë se sa të shkurorëzohet, veçanërisht pasi keni fëmijë prej saj.

3 – Mundohuni ta shikoni çështjen nga një kënd tjetër. Mund të gjesh shumë gjëra pozitive tek ajo dhe bukuria nuk është gjithçka, më besoni. Mënyra se si ajo sillet dhe sillet me ju… dhe shumë gjëra që në fund të fundit janë më të rëndësishme se pamja. Sepse me kalimin e kohës do të mësoheni me pamjen e saj dhe mënyra se si do të sillet do të jetë ajo që ka rëndësi…

4 – Imagjinoni që të gjeni një grua shumë të bukur dhe të martohesh me të… pastaj ajo fillon të të trajtojë në mënyrë arrogante apo të pasjellshme… ose të trajton keq ty dhe familjen tënde… çfarë do të bëje?!

5 – Duhet të jeni objektiv dhe të mos e ngarkoni veten me më shumë sesa mund të përballoni. Shikojeni çështjen nga aspekte të ndryshme. “Nëse i urreni ato, bëni durim pse ndodh që Allahu të japë shumë të mira në një send që ju e urreni.” (Nisa: 19). Dhe mbani mend këshillën e Pejgamberit ﷺ: “Kërkoni një (një grua) që është e përkushtuar fetarisht, ju fshifshin duart me pluhur (d.m.th., begatoftë)!”

Allahu ju ndihmoftë, ju ruajt dhe ju bëftë të patundur në rrugën e mirësisë dhe së vërtetës.

islamqa.info