Monday, December 6, 2021
Pyetja: Cilat vepra ndikojnë në personalitetin e muslimanit? *** Përgjigja: Nga gjërat të cilat ndikojnë në personalitetin e muslimani është dhe rëndësia që muslimani i jep vetes së tij. Feja islame kërkon prej muslimanëve, që të jenë njerëz me nivel në shoqëritë e tyre, të dallojnë në veshje, sjellje dhe veprime, në mënyrë...
Pyetja: A lejohet vendosja e dhëmbëve të florinjët? *** Përgjigja: Duhet ta dimë se dhëmbët e florinjtë nuk duhet vënë vetëm se në rast nevoje. Nuk lejohet që dikush të vendosë dhemb floriri për zbukurim, përjashto rastin e grave nëse është bërë zakon që të zbukurohen duke vendosur dhëmbë prej floriri. Kjo gjë...
Pyetja: A lejohet pjesëmarrja në një dasëm ku ndodhin gjëra të ndaluara? *** Përgjigja: Nëse dasma bëhet me gjëra të ndaluara (lexo: haram), atëherë nuk i lejohet personit që t’i përgjigjet ftesës. Vetëm nëse ka mundësi që ta largojë të keqen (që ndodh në dasëm), sepse në këtë rast e ka detyrë ta...
Pyetja: Çfarë gjykimi ka veshja e rrobës me ngjyrë të kuqe për burrat? *** Përgjigja: Është saktësuar se i Dërguari i Allahut ﷺ ka veshur një “abaje” (palltoja i afrohet më shumë nga rrobat tona) me ngjyrë të kuqe. Disa prej dijetarëve – prej tyre edhe imam Ibnul Kajjim – kanë thënë se...
Pyetja: A lejohet kirurgjia kozmetike? *** Përgjigja: Kirurgji kozmetike (plastike, estetike) quhet kirurgjia që përdoret për zbukurimin (rregullimin) (e pamjes) e pjesëve të dukshme të trupit ose rikthimin e funksionit të tyre nëse ato dëmtohen. Rregullat dhe kriteret e përgjithshme që duhet të zbatohen gjatë operacioneve kozmetike: Duhet që operacioni të përmbushë një interes...
Pyetja: Si qëndron puna e unazës? *** Përgjigja: Nga Ibni Abbasi – Allahu qoftë i kënaqur prej tij – përcillet se i Dërguari i Allahut – pa në dorën e një burri një unazë floriri. Ia hoqi (nga gishti), ia hodhi pastaj tha: “Ndonjëri prej jush merr një prush (gacë) zjarri dhe e vendos...
Pyetja: A lejohet lëshimi i rrobes nën kyçin e këmbëve? *** Përgjigja: Lëshimi i rrobes nën kyçin e këmbës nuk lejohet, është e ndaluar dhe është prej mëkateve të mëdha. I Dërguari i Allahut ka thënë: "Ajo që është nën kyçin e këmbëve është në zjarr." E nëse lëshimi rrobes bëhet me fudullëk,...
Pyetja: Cilat rregulla duhet ndjekur për zbulimin e vendeve të turpshme gjatë kurimit? *** Përgjigja: 1- Norma islame bazë thotë se: Nuk lejohet që gruaja t’i zbulojë një burri pjesët e turpshme të trupit (auretin) të saj dhe as anasjelltas, as gruaja para gruas dhe as burri para burrit. 2- Asambleja konfirmon vendimin e dalë nga...
Pyetja: Nëse e lyejmë fytyrën me vaj ulliri, a vlen abdesi nëse nuk e largojmë tërësisht vajin? *** Përgjigjja: Prej kushteve themelore të abdestit është edhe larja e fytyrës. Allahu i Madhëruar ka thënë: "O ju që besuat! Kur doni të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja dhe duart tuaja deri në...
Pyetja: Kam një deformim në hundë (të jashtëm dhe të brendshëm). Deformimi i brendshëm më pengon në shëndet dhe që të më lirohet frymëmarrja, mjeku duhet të intervenojë dhe ta përmirësojë atë. Por gjatë këtij intervenimi është e mundur që të intervenohet edhe në deformimin e jashtëm, pra të përmirësohet...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon