Wednesday, March 29, 2023
Pyetja: A duhet të ndalojë së dhëni sadaka në mënyrë që të ruaj paratë për të kthyer borxhet, edhe nëse borxhet janë shumë të mëdha? *** Përgjigjja: Meqë borxhi qenka kaq i madh, atëherë pagimi i borxhit është më i rëndësishëm sesa të jepet sadaka. Allahu e di më së miri. Shejh Asim El Hakim
Pyetja: Cilat janë shenjat se na është pranuar haxhi? *** Përgjigjja: Natyrisht se ne nuk e dimë saktë se kur na e ka pranuar Allahu një vepër dhe kur nuk na e pranon. Por shpresojmë dhe lutemi shumë që Allahu të na e pranoj çdo vepër. Pastaj ulematë kanë thënë se prej shenjave që...
Pyetja: Ne shpesh kur bëjmë nijet për të bërëpunë të mira për hatër të Allahut pa dashje na përzihet nijeti dhe mundohesh edhe për hatrin e dikujt tjetër, larg qoftë! Si ta pastrojmë nijetin? Nëse kjo na irriton a është shenjë e mirë? *** Përgjigjja: Kjo është e vërtetë dhe prandaj puna e...
Pyetja: A është e mundur të na marrin mësysh edhe pasi të themi gjithë dhikrin dhe lutjet para se të dalim jashtë? *** Përgjigjja: Po, është e mundur nëse dëshiron Allahu, gjithçka është në Dorën e Tij. Mirëpo duhet të kemi mendimin dhe shpresën e mirë për Allahun, ngase Allahu është ashtu siç...
Pyetja: A lejohet të bëjmë pendim të përgjithshëm për të gjitha mëkatet? Si dhe a lejohet kur pendohesh për një vepër të përsëritësh disa herë pendimin apo mjafton vetëm njëherë të pendohemi? *** Përgjigjja: Pendimi është nga veprat më të mira që robi i bën, ngase të gjithë ne jemi mëkatar, të gjithë...
Pyetja: Kam falur 5 kohët e namazit, por tani kam probleme me unazat e qafës dhe nuk mund të falem. Çfarë më këshilloni? *** Përgjigjja: Ka shumë prej njerëzve që thonë se jam falur por tani kam rënë në depresion dhe e kam lënë namazin.. Apo ka prej atyre që kur janë në...

A është puna farz?

Pyetja: A është puna farz? A mund të na tregoni diçka rreth kësaj thënie shumë të përhapur në popull? *** Përgjigjja: Po, është e vërtetë se kjo thënie është e përhapur në popull dhe nëse hulumtojmë citatet sheriatike atëherë kuptojmë se me të vërtetë muslimani është i obliguar që ta kërkoj rriskun, do...
Pyetja: Nëse një person është i dobishëm për njerëzit dhe ai bën vepra e punë të mira, a bëhen shkak këto vepra dhe punë të mira që Zoti t'i shtoj jetën? *** Përgjigjja: Falënderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi Muhamedin, të Dërguarin e Tij, ﷺ. Veprat humane, bamirësie...
Pyetja: Cila është mënyra më e mirë për ta falënderuar Allahun? *** Përgjigjja: Mënyra më e mirë për ta falënderuar Allahun është t'i çosh urdhërat e Allahut në vend, t'i kryesh obligimet dhe të largohesh nga haramet. Allahu i Madhëruar thotë: ".. e kush falënderon, e mira e atij falënderimi i takon atij, e...
Pyetja: Si të largohem nga mëkatet që më kanë rrethuar? Si mund të shërohet ai që sëmundja e ka pushtuar? Cila është zgjidhja për atë që marrëzia e ka kapluar? Çfarë të bëjë ai që përtacia e ka mposhtur? Cila është rruga drejt suksesit? Çfarë të veprojë ai që hutia e...

TRENDI I PYETJEVE