Monday, December 6, 2021
Pyetja: Si duhet përpiluar testamenti islam? *** Përgjigja: Të gjithë e dimë se njeriu kalon nga një etapë në tjetrën dhe nga një situatë në tjetrën përgjatë jetës. Ai kalon vështirësitë dhe lehtësitë, pasurinë dhe varfërinë, dëshpërimin dhe gëzimin, shëndetin dhe sëmundjen, forcën dhe dobësinë. Pra njeriu përgjithësisht i takojnë disa të drejta...

Si ndahet mishi i Kurbanit?

Pyetja: Si ndahet mishi i Kurbanit? *** Përgjigja: Për ndarjen e mishit të kurbanit na tregon vetë Allahu në Kuran ku thotë: “Hani prej (mishit të) tyre dhe ushqeni edhe atë që lyp, edhe atë që nuk lyp…” Haxh: 36 Ajeti kuranor na tregon se një pjesë e ndan për vete, një pjesë ua jep...
Pyetja: Një musliman i ka dhënë dikujt borxh dhe tani a quhet sikur e ka dhënë zekatin nëse ja fal borxhin atij? *** Përgjigja: Mendimi i katër shkollave të njohura të Fikhut Islam për këtë është se: Nuk lejohet që dikush i cili i ka dhënë borxh dikujt tjetër t’ia falë atij atë borxh,...
Pyetja: A lejohet investimi i pasurisë të zekatit për interes të përfituesve? *** Përgjigja: Nxjerrja e zekatit të pasurisë duhet të bëhet në mënyrë të menjëhershme, duke e bërë atë pronë të përfituesve të atyre që e meritojnë zekatin, e këta njerëz është vetë Allahu Ai që i ka përcaktuar tekstualisht në Librin...
Pyetja: A lejohet t'u jap para fëmijëve për t’i nxitur ta mësojnë Kuranin përmendësh? *** Përgjigja: Është saktësuar tek Ebu Ubejdi në "Fedailul Kur’an” se Umeri (Allahu qoftë i kënaqur me të!), u jepte para hafizave të Kuranit, nga arka e shtetit. Prandaj nëse babai i premton djalit të tij se, nëse mëson suren...
Pyetja: Cilat janë shkaqet kryesore për përmirësimin e raportin me Allahun? *** Përgjigja: Shkaqet që të ndihmojnë ta lidhësh zemrën me Allahun e Lartësuar janë: shtimi i leximit të Kuranit, përkujtimi i mirësive të Allahut të Lartësuar, frika nga dënimi i Allahut, duaja, sadakaja, dëshira për shpërblimin e Tij dhe shtimi i përmendjes...
Pyetja: A lejohet t’i japim bakshish kamarierit? *** Përgjigja: Normalisht që në origjinën e vet çdo veprim dhe traditë për të cilën nuk ka argument nga feja që e ndalon është e lejuar, sepse në fund fare bakshishi është diçka që buron nga njeriu vetë. Kështu që nuk përbën asnjë lloj problemi. Po marrja...
Pyetja: Si i parasheh Islami rritjen e çmimeve dhe borxhlinjët? *** Përgjigja: Në vijim do t’ju përcjellim komentin e dy haditheve të Pejgamberit ﷺ të cilat shpresojmë se do të jenë shumë të vlefshme për lexuesit tonë. Njëri ka të bëjë me çmimet dhe tregun, ndërsa tjetri flet mbi borxhliun. Të dy këto...
Pyetja: Kur i lejohet gruas të japë sadaka nga pasuria e burrit? *** Përgjigja: Lejohet të ipet sadaka nga gruaja nëse për këtë i ka dhënë leje burri, por, nëse nuk i ka dhënë leje atëherë assesi nuk lejohet. Pasuria e burrit është e burrit dhe askujt nuk i lejohet të japi sadaka...
Pyetja: A e kemi obligim t’i paguajmë vitrat në fund të muajit Ramazan? *** Përgjigja: Dhënia e zekatul fitrit, apo siç quhet tek ne në popull “vitrat”, është obligim (vaxhib) të jepet për çdo musliman mashkull apo femër, i rritur apo fëmijë. Ibën  Umeri r.a. transmeton: “Pejgamberi ﷺ i ka obliguar njerëzit...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon