Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet të blihet mish në një dyqan ku varen në të hajmali? *** Përgjigja: Origjina është, lejimi i mishit që theret prej muslimaneve dhe ithtarëve të librit (Çifutët dhe Krishterët), përjashtohet rasti nëse ata përmendin jo emrin e Allahut kur e therin kafshën, ose e therin kafshën jo sipas mënyrës së...
Pyetja: A lejohet therrja e kafshëve me ndihmën e goditjes elektrike? *** Përgjigja: Së pari: Nëse kafsha që i hahet mishi goditet me rrymë elektrike dhe pastaj therret sipas normave islame kur ende është gjallë, atëherë mishi i saj është i lejuar me argument thënien e Allahut të Lartësuar: “Juve u janë ndaluar...
Pyetja: Jam mbjatës i zogjve (papagaj), e dua të di nëse është haram ose e ndaluar mbjatja e tyre në kafaz ose a lejohet të mbaj ndonjë kafshë si kafshë shtëpiake dhe cila? A e kam haram këtë që bëj ndaj tyre, që kujdesem shumë për to? *** Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut,...
Pyetje: A lejohet mbajtja e qenit? Çfarë duhet të bëjmë në rast se duam ta dëbojmë qenin, por ai nuk largohet nga shtëpia? *** Përgjigje: Mbajtja e qenit në shtëpi, me përjashtim të disa rasteve të veçanta, si psh: për gjah, për ruajtjen e bagëtisë apo shtëpisë, është e ndaluar rreptësisht. Profeti ﷺ...
Pyetja: Kam dëgjuar nga një shok se është haram mbytja e bretkosave, desha ta vërtetoj te ju se a është e vërtet kjo? *** Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij...
Pyetja: Përse Islami i lejon muslimanët që të konsumojnë ushqim jo-vegjetativ pasi ngrënia e kafshëve mund ta bëjë njeriun agresiv, mizor dhe të egër? *** Përgjigja: 1. Vetëm kafshët barngrënëse janë të lejuara për t’u ngrënë. Pajtohem me atë se çfarëdo ushqimi që konsumon njeriu ajo ka efekt në sjelljet e tij. Kjo është...
PYETJA: I nderuari profesor, Dr.Jusuf el-Kardavi, Allahu të ruajttë! Besoj se edhe ju keni dëgjuar dhe e keni parë këtë ndodhi të madhe për të cilën folën të gjitha mediumet dhe u bë top temë e njerëzve në kuloare, gjegjësisht fjala është për klonimin e deles skoceze të quajtur Dolli....
PYETJA: Selam alejkum. A është haram mbajtja e peshqëve në akuarium? Më kanë thënë se nuk bën, ngase është gjynah PËRGJIGJA: Alejkum selam. Nuk është e ndaluar që të kesh në shtëpi akuarium me peshq. Allahu i Madhërishëm i ka krijuar gjallesat e ndryshme që të jenë në shërbim të njeriut, qoftë për...
A lejohet me mbajte shpende ne shtepi ne kafaz! Allahu ju shperblefte! Përgjigje  Lejohet mbajtja e zogjve ne kafaz, por me kusht qe te ushqehen dhe te mos jene nga ato lloj zogjsh qe mbyllja ne kafas i shkakton ngordhjen, e keto jane disa zogj qe i njohin specialistet ne kete...
Si te veprojn njerezit e shtepis kur ne dhomat e tyre po ka shume miligona dhe marimanga, kam degjuar qe eshte gjynah mbytja e tyre pasi nuk ka zgjidhje tjeter se si te largojn, po ashtu per bletat e verdha prej frikes i mbysin? Pergjigje: Shejh Iben Baz, Allahu e meshirofte,...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon