Monday, December 6, 2021
Pyetje: Çfarë është gjendja e somnabulizmit në fe dhe si shpjegohet? *** Përgjigje: Somnabulizmi është një term mjekësor, që nënkupton çrregullimin që ndodh gjatë gjumit të thellë dhe çon në ecjen apo kryerjen e veprimeve të tjera komplekse të pavullnetshme. Duke qenë se probleme të tilla kanë lidhje me shëndetin fizik të njeriut, atëherë mësimet...

A duhet ruajtur xhenazen?

Pyetja: Pse e ruajmë xhenazen? *** Përgjigjja: Nuk ka asnjë arsye për ruajtjen e të vdekurit. Për fat të keq, shpeshherë njerëzit bëjnë veprime të kota dhe të pakuptimta duke pretenduar se tradita fetare e lyp ashtu, ndërsa Islami është i pastër prej këtyre pretendimeve. Tek ne është e përhapur bindja se i vdekuri...
Pyetja: Kur i lejohet gruas të japë sadaka nga pasuria e burrit? *** Përgjigja: Lejohet të ipet sadaka nga gruaja nëse për këtë i ka dhënë leje burri, por, nëse nuk i ka dhënë leje atëherë assesi nuk lejohet. Pasuria e burrit është e burrit dhe askujt nuk i lejohet të japi sadaka...
Pyetja: Kam ndër mend t’i bëj djemtë synet, a është mirë të bëj mevlud për këtë syneti? *** Përgjigja: Në popullin tonë synetimi i fëmijëve konsiderohet prej momenteve më të lumtura në jetën e prindërve dhe familjes së gjerë. Prandaj nuk ka asgjë të keqe nëse këtë gëzim e shprehim në suaza të...
Pyetje: A lejohet mbajtja e qenit? Çfarë duhet të bëjmë në rast se duam ta dëbojmë qenin, por ai nuk largohet nga shtëpia? *** Përgjigje: Mbajtja e qenit në shtëpi, me përjashtim të disa rasteve të veçanta, si psh: për gjah, për ruajtjen e bagëtisë apo shtëpisë, është e ndaluar rreptësisht. Profeti ﷺ...
Pyetje: Çfarë gjykimi ka në Islam, nëse le një këndues të këndojë Kuran gjatë kohës, që nuk jam në shtëpi me qëllim që shtëpia të ketë begati. *** Përgjigje: Së pari duhet të dimë që begatia e vërtetë prej Allahut në këndimin e Kuranit vjen, atëherë kur ne e lexojmë, meditojmë dhe punojmë...
Pyetja: Eselamu alejkum! A lejohet të vendoset në mur emri Allah ose Muhamed ose ajete të Kuranit? Gjithashtu a lejohet t’i lësh këto si foto në display, në profil të rrjeteve sociale ose si wallpaper në PC? *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e...
Pyetja: A mjafton lëshimi i sures “Bekare” derisa të përfundojë ajo që shtëpia të mos bëhet varrezë? *** Përgjigja: Ebu Hurejre radijAllahu anhu ka treguar se Pejgamberi ﷺ ka thënë: “Në shtëpinë në të cilën lexohet surja Bekare, nuk hyn shejtani.” Ajoqë dihet është se me leximin e të gjithë sures Bekare...
Pyetje:  Nëse gjej diçka në shtëpi që s’është e pëlqyer, e kam fjalën për magji, si duhet të veproj? *** Përgjigje: Duhet ditur se hajmali konsiderohet çdo send që mbahet apo varet në trup, apo në ndonjë vend tjetër, për të përfituar një dobi ose për t’u mbrojtur nga ndonjë e keqe, qoftë...
PYETJA: A lejohet të shkruaj ajet në dritare të dyqanit tim? *** PËRGJIGJA: Kur’ani famëlartë është fjala e Allahut, dhe është shpallur që të jetë udhëzim dhe dritë për njerëzimin. Muslimani duhet ta bëjë Kur’anin kantar të jetës dhe veprave të veta, ashtu që çdo here ta ketë atë pike referimi. Nga ana tjetër,...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon