Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohen lodrat kukulla për fëmijë? *** Përgjigja: Ato figura që nënçmohen dhe që hidhen në tokë, që nuk ngrihen, që nuk vendosen të qëndrojnë (diku në shtëpi), dhe që nuk varen diku, çështja e tyre është e gjerë in shaa Allah. Kur Aishja u martua me të Dërguarin e Allahut , kishte...
Pyetja: A lejohet gënjeshtra e atij që bën shaka, dmth., gënjeshtra me shaka? *** Përgjigja: Gënjeshtra nuk lejohet as me shaka dhe as seriozisht, sepse është prej veseve të ulëta, me të cilat nuk cilësohet askush tjetër përveç hipokritëve. Është për të ardhur keq që dëgjojmë nga disa njerëz, që e ndajnë gënjeshtrën...
Pyetje: Nxënësit e klasës së parë fillore bashkë me administratën e shkollës në vendin tonë (në Shqipëri & Kosovë) organizojnë një festim me rastin e përfundimit të mësimit të shkronjave të alfabetit. Disa nga prindërit muslimanë kërkojnë të dinë se cili është gjykimi i fetar për të tilla festime? *** Përgjigja: Komisioni i...
Pyetja: Cila është paralelja mes moralit të botës moderne dhe Islamit? *** Përgjigja: Bota moderne i referohet ndjenjave dhe përvojës njerëzore si burimi i vetëm i moralit të saj, sepse sipas saj çdo gjë buron nga njeriu dhe ai është qendra e botës mendore. Bota moderne është imanente, egocentriste, vetëreferenciale, çdo gjë e...
Pyetja: Kam ndër mend t’i bëj djemtë synet, a është mirë të bëj mevlud për këtë syneti? *** Përgjigja: Në popullin tonë synetimi i fëmijëve konsiderohet prej momenteve më të lumtura në jetën e prindërve dhe familjes së gjerë. Prandaj nuk ka asgjë të keqe nëse këtë gëzim e shprehim në suaza të...
Pyetje: A është mëkat të luajmë futboll? *** Përgjigjje: Futbolli si sport në parim është i lejuar ngase në të ka gjimnastikë, rekreacion dhe dobi fizike e psikike për njeriun. Mirëpo nëse futbolli si lojë keqpërdoret dhe bëhet shkak për kryerjen e akteve të ndaluara, atëherë mund të ketë dispozitën e së ndaluarës. Që...
Pyetja: A lejohet bërja humor me dinin e Allahut xh.sh., siç po bëjnë disa humoristë? *** Përgjigjja: Nëse shikojmë realitetin e shumë njerëzve, në veçanti të disa humoristëve që merren me komedi, me skeçe, pastaj të disa revistave dhe të tjerëve, gjejmë se në shumë raste kanë për objekt talljeje Allahun, Pejgamberin e...
Pyetja: A lejohet të shkosh në kuiz televiziv? *** Përgjigja: Pjesëmarrja në çfarëdo kuizi të diturisë ku nuk kushtëzohet pjesëmarrja me ndonjë pagesë në të holla është e lejuar. Kuizi i diturisë është një formë e testimit të njohurive të arritura, prandaj nuk ka asnjë arsye për të qenë e ndaluar. Mirëpo nëse për...
Pyetje: Jam djalë dhe kam dëshirë të ushtroj body building (fitness). Dua ta di se a është haram! Ju përshëndes me përshëndetjet më të përzemërta! *** Përgjigje: Jo, nuk është haram të ushtruarit në body building. Haram mund të jetë nëse ushtroheni për qëllime jo të mira, përndryshe nuk ka pengesa. Allahu e di më së miri. Hoxhë Muhamed Dërmaku
Pyetja: A është gjynah të festohet ditëlindja dhe pse? Unë kam lexuar në një libër islam, por nuk më kujtohet arsyeja se pse është gjynah. Ju kisha lutur të më jepni përgjigje sa më shpejt që të jetë e mundur! *** Përgjigja: Është gjynah të festohet ditëlindja e kujtdo qoftë, sepse nuk kemi asnjë...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon