Monday, December 6, 2021
Pyetja: A lejohet gënjeshtra e atij që bën shaka, dmth., gënjeshtra me shaka? *** Përgjigja: Gënjeshtra nuk lejohet as me shaka dhe as seriozisht, sepse është prej veseve të ulëta, me të cilat nuk cilësohet askush tjetër përveç hipokritëve. Është për të ardhur keq që dëgjojmë nga disa njerëz, që e ndajnë gënjeshtrën...
Pyetja: Kriza morale dhe qëndrimi i muslimanit ndaj saj *** Përgjigja: Edukata është virtyti më i madh me të cilin krenohet dhe  dallohet një popull nga popujt e tjerë. Edukata reflekton kulturën e popujve dhe civilizimin e tyre. Sa më lartë të qëndrojë ajo, aq më shumë lartësohet civilizimi i një populli, aq...
Pyetja: A duhet të përdoret "in shaa Allah" në dua? *** Përgjigja: Nuk është e përshtatshme që kur njeriu t’i lutet Allahut të thotë “in shaa Allah”  në duan e tij, por duhet të lutet me bindje dhe dëshirë, sepse Allahut nuk i thuhet se çfarë të veprojë (duke i thënë “nese do...

Ku lejohet të betohemi?

Pyetja: A është gjynah të betohemi në fëmijë? *** Përgjigja: Nuk lejohet të betohemi në askënd tjetër pos në Allahun. Pejgamberi, ﷺ ka thënë: "Kush betohet në dikë tjetër pos Allahut veçse ka mohuar islamin ose i ka shoqëruar Allahut diç në adhurim." Dhe ka thënë: "Kush betohet, le të betohet vetëm në...

A e prish e shara abdesin?

Pyetja: A e prish e shara abdesin? *** Përgjigja: Jo nuk e prish abdesin e shara, por të prish gojën. Një musliman nuk flet me fjalë ofenduese, një musliman nuk shan, një musliman nuk përdor në gojën e tij fjalë të cilat janë të flliqura. Pejgamberi  nuk ka qenë i tillë kurrë, e...
Pyetja: A lejohet që mjeku të gënjejë pacientin? *** Përgjigja: Lejohet ta gënjejë nëse gënjeshtra është në dobi të pacientit dhe nuk e dëmton atë apo të tjerët. Por nëse është e mundur, për mjekun apo mjeken që të përdorin el mearid (fjalë që përmbajnë shumë kuptime) atëherë kjo do të ishte më...
Pyetja: Cila është paralelja mes moralit të botës moderne dhe Islamit? *** Përgjigja: Bota moderne i referohet ndjenjave dhe përvojës njerëzore si burimi i vetëm i moralit të saj, sepse sipas saj çdo gjë buron nga njeriu dhe ai është qendra e botës mendore. Bota moderne është imanente, egocentriste, vetëreferenciale, çdo gjë e...
Pyetja: Gazetarët dhe lajmet sipas cilave kritere duhet funksionuar? *** Përgjigja: Lajmi ka fuqi të paparë mes njerëzve, ndaj të gjithë ata që merren me përçimin e lajmeve, sidomos ata që e kanë profesion, apo që e bëjnë për pasion në mënyrë vullnetare nëpër rrjetet sociale, duhet të njohin etikën minimale të detyruar...
Pyetje: A ka dallim gjynahu prej haramit? *** Përgjigjje: Haram në aspektin gjuhësor do të thotë ndalesë, diçka që ndalohet të bëhet. Ndërsa në aspektin terminologjik, haram është çdo gjë që Allahu xh.sh. e ka ndaluar rreptësisht nëpërmjet ajeteve kur’anore apo nëpërmjet haditheve të të Dërguarit të fundit Muhamedit ﷺ. Gjynah do të thotë...
Pyetja: Si duhet të sillemi me bashkëshorten?   *** Përgjigja: Allahu i madhëruar ka thënë: "Çoni jetë të mirë me to.." Nisa: 19 I Dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: “Më i miri prej jush është ai, i cili sillet më së miri ndaj familjes së vet; dhe unë jam më i miri prej atyre, të cilët...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon