Monday, December 6, 2021
Pyetja: Si veprohet me atë që ka pasuri haram? *** Përgjigja: Nëse e njeh pasurinë haram atëherë këtu kemi dy mundësi: ose ajo pasuri është e vjedhur ose e grabitur, ose është fituar në rrugë haram. Mundësia e parë: Është haram sepse është e vjedhur apo e grabitur dmth ajo pasuri ka një pronar...

Si të shpaguajmë betimin?

Pyetja: Jam betuar për diçka, por më pas kam kuptuar se të veproj ndryshe është më e udhës për mua. Si të veprojë tani? *** Përgjigja: Allahu i Lartësuar robërve të Tij ua ka bërë të ligjshëm shpagimin për betim, me të cilin dalin nga detyrimi që ia kanë bërë vetes me atë...
Pyetja: Nëse një burrë i martuar ka bërë zina me një femër tjetër, çfarë dënimi ka dhe si duhet të reagojë që ta shlyejë këtë mëkat kaq të rëndë? *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët...
Pyetje: Kam luajtur shumë bixhoz, si të pendohem prej këtij gjynahu? *** Përgjigje: Falenderimi i përket vetëm Allahut, është detyrë për ty që të braktisësh menjëherë bixhozin, ata që luajnë bixhoz, ato vende ku luhet dhe prej mjeteve të bixhozit. Gjithashtu të pendohesh e të behesh pishman për atë kohë që të ka humbur,...
Pyetje: Jobesimtari që e pranon islamin, a i falen mëkatet atij që i ka bërë gjatë kohës kur ka qenë në kufër dhe nuk është penduar prej tyre në Islam? *** Përgjigje: Në lidhje me këtë ka dy mendime: Mendimi i parë: Atij i falen të gjitha mëkatet. Kjo bazohet në hadithin e Pejgamberit...
Pyetje: Cilat gjëra të pengojnë të mos bësh mëkat, a ka diçka që ta ndalon nga punët e këqija, e kam fjalën për pengesa që të vijnë nga brendia, nga zemra e shpirti, a mund t’i arrij ato? Allahu ju shpërbleftë! *** Përgjigje: Falënderimi i takon Allahut të madhëruar, paqja dhe mëshira e...
Pyetje: Si të shpëtojë njeriu nga ngurtësia e zemrës, dhe cilat janë shkaqet e saj? *** Përgjigje: Shkaqet e ngurtësimit të zemrës janë: gjynahet, mëkatet, shtimi i pakujdesisë, shoqërimi i njerëzve të pakujdesshëm dhe gjynahmëdhenjve; të gjitha këto cilësi janë nga shkaqet e ngurtësimit të zemrës; ndërsa shkaqet që e zbusin zemrën, e...
Pyetja: Cila është gjendja e atyre njerëzve të cilët veprojnë gjynahe të mëdha duke e ditur se është gjynah i madh, por kur ballafaqohet me gjynahun, zemra e tij anon nga ajo vepër e shëmtuar, pas kësaj pendohet, por nuk kalon kohë e gjatë dhe i kthehet atij gjynahu dhe...
Pyetje: Cili është shërimi për një njeri të dërrmuar nga sëmundja? Për një njeri, që është në prag të rrënimit? Çka duhet të bëjë një person i mbërthyer nga përtacia? Si mund të bëhem një njeri, që Allahun e ka ndihmës? Cila është zgjidhja për një njeri, i cili është...
Pyetje: Disa njerëz kur e shohin dikë që e ka tepruar në mëkate ndaj vetvetes thonë për të: “Filan është larg udhëzimit”, ose “Larg xhenetit” ose “larg faljes së Allahut”, çfarë gjykimi ka ndaj kësaj? *** Përgjigje: Kjo nuk lejohet, sepse konsiderohet ndërhyrje në çështjet e Allahut të plotfuqishëm. Është transmetuar saktë që një...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon