Monday, December 6, 2021

Ku ndikon ramazani?

Pyetja: Si ndikon Ramazani në shtimin e bereqetit? *** Përgjigja: Krahas segmenteve të tjera, të cilat janë të pranishme dhe evidente, nga mirësitë e muajit të begatë të Ramazanit janë edhe vlerat sociale. Tani, më shumë se asnjëherë më parë, kemi nevojë të jemi pranë njëri-tjetrit, t'i ofrojmë ndihmën e solidaritetit atyre që...
Pyetje: A është haram ta festojmë ditëlindjen? E nëse është haram, atëherë pse? *** Përgjigjje: Nuk i lejohet askujt që ta festojë ditëlindjen e tij, ngase në Islam janë ligjësuar vetëm dy festa:  Festa e Fitër Bajramit dhe festa e Kurban Bajramit. Festimi i çdo feste tjetër, përveç këtyre dy festave, është risi...
Pyetja: A lejohet që muslimanët t´ia urojnë njëri-tjetrit ditën e hixhrit? *** Përgjigja: Duhet ta kemi të qartë se Viti i Ri hixhri nuk është festë, por është ngjarje, sepse ne kemi vetëm dy festa: Fitër Bajramin dhe Kurban Bajramin. Por megjithatë nëse njerëzit ia urojnë njëri-tjetrit këtë vit mendoj se kjo futet në...
Pyetja: Çfarë dispozite ka therja e kurbanit për Bajram? *** Përgjigja: Therja e kurbanit për Bajram është sunet muekede, d.m.th. sunet shumë i fortë, madje disa juristë islamë e kanë bërë edhe vaxhib duke u bazuar në hadithin e Pejgamberit ﷺ: “Kush ka mundësi materiale për të therur kurban e nuk ther,...
Pyetja: Në kohën e verës si zakonisht bëhen dasmat, dhe harxhohen para të mëdha. A është fustani i bardhë i nusërisë i ndaluar? *** Përgjigja:   Po, është e vërtetë se koha verës është koha e dasmave se për një kohë veshët të lodhen nga muzikat, edhe pse ti mund mos kesh dasëm, por...
Pyetje: Cilat janë dispozitat kryesore në lidhje me muajt e shenjtë? Përgjigjja: Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut! Dispozitat kryesore të muajve të shenjtë janë: a. Dispozita e madhërimit të muajve të shenjtë Muajt e shenjtë kanë qenë të madhëruar në ligjin hyjnor të ndjekur...
Pyetja: Desha t'ju pyes rreth festës që bëhet pasi që je diplomuar? Ne asistojmë në evenimente të festave të diplomimit të studentëve, ku të afërmit dhe miqtë u bëjnë festë studentëve dhe u japin dhurata. A është kjo hallall për muslimanin (studentin dhe për të ftuarit)? Përgjigje: Nuk ka ndalesë në këtë...
Es Selam Alejkum! A ka ndonje argument se lejohen instumentet (Tupani) dhe (Tarabuka)? -Po pyes sepse nje vella me tha se jan te lejuara duke u argumentar se ka hadithe qe i lejon (te dy instrumentet), dhe nuk ka qe i ndalon!!! Përgjigje  Siç e kemi permendur edhe ne pergjigjen e pyetjes nr. 143, te gjitha...
Esselamu alejkum. 1. Kam lexuar kur njeriu ben ftes per darsem i ndalohet te ju ben ftes atyre qe jane bidagji, mekatar, etj. Po ne kete kohe ne familje gjindet nje musliman i devotshem e te tjeret jasht praktikimit te islamit, si tia bejn besimtaret ne kohen e sotit? 2. Kur...
Pyetja Eselamu alejkum Kam nje pytje: A eshte e lejuar me kendu vajzat e rritura ne dasem ku ka vetem gra dhe me def pa xhampare duke pas parasysh hadithin qe kane kendu vetem vajzat e vogla per feseten e bajramit po edhe nese kendojn vajzat e rritura, a ka ndonja...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon