Monday, December 6, 2021
Pyetja: A ka ndonjë lutje të veçantë për mos ndarje? Megjithëse unë nuk dua që të ndahemi pothuajse jemi në fazën e fundit të ndarjes nga i fejuari. *** Përgjigja: Fal namaz sa më shumë dhe sa herë të biesh me ballin në sexhde lutju Zotit për këtë gjë, lutju Allahut (xhele xhelaluhu) kur...
Pyetja: "Gjykimi rreth ndërprerjes së mjekimit për të sëmurin për të cilin nuk ka shpresë shërimi” si p.sh. një i sëmurë me kancer të avancuar dhe të përhapur ose në atë gjendje për të cilin mjekët gjykojnë se nuk ka asnjë shpresë për shërim. *** Përgjigja: Ruajtja e jetës njerëzore është obligim i...
Pyetje: A lejohet ta kemi zili vëllaun apo motrën tonë në islam ngase ai/ajo posedon diçka më shumë se ne? *** Përgjigjje: Zilia është ves i çifutëve siç ka thënë Allahu subhanehu ue teala: "Shumë ithtarë të librit (jehudi, krishterë) edhe pasi u është bërë e qartë e vërteta, nga vetë e zilia e...
Pyetja: Çfarë gjykimi ka parashikimi i motit? *** Përgjigja: Parashikimi i motit nuk lidhet me botën metafizike dhe nuk pretendon të shpjegojë ose zbulojë gajbin, dijen e fshehtë për të cilën Allahu thotë në Kuran: “Allahu nuk do t’ua zbulojë të fshehtën (që vetëm Ai e di), por Allahu zgjedh kë të dojë nga...
Pyetja: Për cilat gjëra duhet të themi inshaAllah dhe për cilat nuk duhet? *** Përgjigja: Për çdo gjë të ardhme më mirë është të thuash: "InshaAllahu" (Në dashtë Allahu), sepse Allahu xh.sh., ka thënë: "Dhe mos thuaj kurrsesi për ndonjë çështje: "Unë do ta bëj këtë nesër!" Vetëm (nëse i shton): "InshaAllahu!" (el...
Pyetje: A është njeriu i lirë në veprimet e veta, apo veprimet tona ndodhin me caktimin e Zotit xh.sh.? *** Përgjigjje: Besimi në caktimin e Allahut, në kader, do të thotë bindje e paluhatshme se çdo gjë që ndodh në gjithësi është me paracaktimin e Allahut xh.sh.. Besimi në caktimin e Allahut...
Pyetje: Kam tridhjetë vjet e sëmurë dhe nganjëherë e lus Zotin që të ma marrë shpirtin, a bëj mëkat? *** Përgjigjje: Jeta e gjatë për besimtarin bamirës e vepërmirë është më e mirë sesa vdekja. Pejgamberi ﷺ kur është pyetur se cili prej njerëzve është më i miri, ka thënë: “Ai që ka...
Pyetje: Prej cilës kohë muslimanët për namaz dhe gjatë namazit kanë filluar të drejtohen kah Qabeja dhe pse? *** Përgjigje: Namazi për muslimanët është bërë obligim (farz) me rastin e ndodhisë së mrekullisë së Mi’raxhit të Pejgamberit ﷺ. Në fillim, kur Pejgamberit ﷺ i është shpallur obligueshmëria e pesë kohëve të namazit, muslimanët...
Pyetja: E dua një vajzë me qëllim të pastër. Si t’i lutem Allahut xh.sh., për këtë punë? *** Përgjigje: Allahut xh.sh., duhet lutur jo vetëm për këtë punë, por për të gjitha punët e kësaj bote. Lutuni dhe drejtojuni Allahut xh.sh. me metoda të ndryshme të lejuara në Islam. Në rastin konkret,...
Pyetja: Jam e martuar dhe nuk kam fëmijë, a më lejohet të adoptoj një fëmijë që nuk ka asnjërin prind? *** Përgjigja: Nëse mendoni me adoptimin e fëmijës që nuk ka asnjërin prind që ta birësoni dhe ta konsideroni këtë fëmijë sikur të ishit ju prind i tij, duke ia ndërruar emrin e...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon