Monday, December 6, 2021
Pyetja: Cilin model duhet ndjekur për ligjërimin e sotëm islam? *** Përgjigja: "Kjo kohë është koha e butësisë, durimit dhe urtësisë, nuk është koha e ashpërsisë. Shumica e njerëzve janë të paditur, të pavëmendshëm dhe të ndikuar nga kjo botë, ndaj duhet patjetër durim, duhet patjetër butësi, derisa tu mbërrijë thirrja islame, derisa...
Pyetja: Si ndodhin praktikat e ndryshimit social? *** Përgjigja: Çdo praktikë e ndryshimit shoqëror nis fillimisht nga idetë dhe pasohet nga veprimtaria e njerëzve që i përqafojnë këto ide. Kështu, një njeri i vetëm ose një grup i vogël njerëzish, duke mos u kënaqur me gjendjen sociale, ekonomike dhe politike të një vendi...
Pyetja: A lejohet dialogu ndërfetar me fetë e tjera? *** Përgjigja: Dialogu ndërfetar është një nismë dhe praktikë, që ka synime dhe qëllime shpesh të ndryshme mes atyre që janë përfshirë në të. Ajo që duhet thënë që fillim është, se fetë nuk bëjnë dialog, por janë besimtarët e këtyre feve ata të...
Pyetje: A përmendet syri i tretë në Kuran? A mund njeriu ta ketë një sy të tretë nga Zoti që t'i tregojë njeriut për personat e tjerë, ose ta shërojë dikë përmes tij? *** Përgjigje: Me Emrin e Allahut, Mëshirplotit, Mëshiruesit! Kjo gjë për të cilën keni pyetur s’ka të bëjë fare me Islamin,...
Pyetje: Kemi parë disa njerëz që vënë një thikë tek shtrati i fëmijëve të vegjël, me qëllim që t’i mbrojnë nga xhindët. A lejohet një gjë e tillë? *** Përgjigje: Vendosja e thikës, ose e ndonjë sendi tjetër të ngjashëm me të, për të mbrojtur fëmijët nga xhindët, është e ndaluar. Në vend...
Pyetja: A lejohet bërja humor me dinin e Allahut xh.sh., siç po bëjnë disa humoristë? *** Përgjigjja: Nëse shikojmë realitetin e shumë njerëzve, në veçanti të disa humoristëve që merren me komedi, me skeçe, pastaj të disa revistave dhe të tjerëve, gjejmë se në shumë raste kanë për objekt talljeje Allahun, Pejgamberin e...
Pyetja: A mund të jetë i arsyetuar njeriu me paditurinë e tij, për çështjet që kanë të bëjnë me besimin? *** Përgjigje: Mospajtimi (hilafi) në çështjen e arsyetimit me pa­di­tu­ri ësh­të sikurse shumë çështje të tjera të jurisprudencës islame, bi­le ndo­një­herë mund të jetë vetëm mospajtim gjuhësor kur du­het që me atë dis­pozitë...
Pyetje: Si është vendimi mbi veprimet e bëra në ditën e Ashures, si mbartja e surmes, gusli (larja e trupit), përdorimi i kënës, dhënia e dorës shoqi-shoqit, zierja e grurit, shfaqja e gëzimit e kështu me radhë...? A ka ndonjë hadith lidhur me këto të transmetuar nga pejgamberi (salallahu alejhi...
Pyetje: A janë të vërteta ato që qesin fall apo vetëm gënjeshtër?   *** Përgjigje: Jo, falli është hamendje më shumë dhe kinse një lexim i bazuar në lëvizjen e yjeve etj. Falltarët nuk kanë mbështetje në thëniet e tyre në diçka që është e qëndrueshme. Në anën tjetër shkuarja tek falltarët është në...
Pyetja: A mund të përshkruhet Allahu si komplotues dhe mashtrues, si në ajetet: "Ata po komplotonin, por dhe Allahu, po ashtu, po komplotonte "? *** Përgjigja: Shejh Saʹdi në tefsirin e tij, shkruan: ʺPërshkrimi më i lartë nënkupton cilësi të përsosura. Cilësitë janë tre llojesh: 1‐ Cilësi të përsosura, në të cilat sʹka kurrfarë të metash....

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon