Monday, December 6, 2021
Pyetja: Pse feja Islame u quajt me këtë emër? *** Përgjigja: Fjala "Islam" është një fjalë Arabe që do të thotë "t’ia nënshtrosh dhe dorëzosh vullnetin tënd Zotit të Gjithfuqishëm”. Fjala e ka të njëjtën rrënjë sikurse fjala Arabe “selam”, që do të thotë paqe. Ndryshe nga emrat që përdoren për fetë tjera,...
Pyetja: A lejohet vendosja e luleve te varri? *** Përgjigja: Ne vazhdimisht kemi theksuar faktin që në islam marrja e modeleve të gatshme nga të tjerët dhe kthimi i riteve të tyre në ritet tona, i zakoneve të tyre ne zakonet tona është e ndaluar në islam. Pasi distancimi, dallimi nga të tjerët,...
Pyetja: Në rrugën e davetit shpesh po hasim në barriera, si t'i tejkalojmë ato? *** Përgjigja: Fillimisht duhet ta dimë që rruga e davetit (lexo: thirrjes islame) është rrugë e vështirë, që kërkon dituri, durim, maturi e urtësi, andaj duhet lutur Allahun vazhdimisht që të na forcojë të gjithë në këtë rrugë. Së dyti,...
Pyetje: A përmendet syri i tretë në Kuran? A mund njeriu ta ketë një sy të tretë nga Zoti që t'i tregojë njeriut për personat e tjerë, ose ta shërojë dikë përmes tij? *** Përgjigje: Me Emrin e Allahut, Mëshirplotit, Mëshiruesit! Kjo gjë për të cilën keni pyetur s’ka të bëjë fare me Islamin,...
Pyetja: A bën t’i jepen vitrat një familjeje të varfër, por të krishterë? Përgjigja: Zekati dhe zekatul fitri (vitrat) janë adhurime materiale me dhënien e të cilit obligohet çdo musliman, i cili i plotëson kushtet e parapara sipas rregullave islame. Sa i përket zekatit, personave që konsiderohen jobesimtarë (kufarë), pa marrë parasysh...
Pyetja: Jobesimtarët që bëjnë vepra të mira në këtë botë, a do të shpërblehen në botën tjetër? *** Përgjigja: Jobesimtarët (qafirët) që bëjnë vepra të cilat meritojnë shpërblimin prej Zotit xh.sh. nuk shpërblehen në botën tjetër, por shpërblimin e marrin në këtë botë, ngase atyre u mungon kushti kryesor për fitimin e shpërblimit...
  Festa e Bajramit ditën e shtunë dhe e diel 128. I nderuar hoxhë! Nëse dita e diel bie ditë Bajrami, a bën ta festojmë kur e dimë se dita e diel është festë e të krishterëve? Përgjigjja: Fillimisht themi se të gjitha ditët e javës, të muajit dhe të vitit  janë...
JOGA, origjina dhe çfarë gjykimi merr praktikimi i saj? Falenderojmë Allahun për mirësitë e Tij, paqja dhe nderimet qofshin mbi të Dërguarin e Tij, Muhamedin ﷺ, familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij. Së pari: Askush nuk mund ta mohojë se JOGA në origjinë rrjedh nga një...
Pyetja: Përse muslimanët thonë se feja islame është feja e Allahut? *** Përgjigjja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. "E kush kërkon fe tjetër përveç fesë islame,...
Pyetje: Dihet se, në kohën e Muhamedit ﷺ, muslimanët ishin të urdhëruar që të ndalojnë hyrjen e çdo qafiri (jomuslimani) në xhami, ndërsa sot, në kohën tonë, kjo punë ndodh shpesh, ose më mirë të them, çdo ditë xhumaje, jomuslimanët vijnë të lypin sadaka, kurse imami i xhamisë mban fjalim...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon