Monday, December 6, 2021
Pyetja: Çfarë ngërthen në vete fjala "La ilahe il-lAllah"? *** Përgjigja: Fjala e teuhidit është (dëshmia) "La ilahe il-lAllah" – nuk ka të adhuruar tjetër me meritë përveç Allahut. Ai i cili e shqipton duhet ta dijë kuptimin e saj. Nuk ka dyshim se kjo fjalë është baza e Islamit, ngërthen shumë vlera...
Pyetja: Përse Allahu kërkon nga njerëzit ta adhurojnë? *** Përgjigja: Në kohën që po jetojmë, ne si muslimanë shpeshherë gjendemi përballë një morie dyshimesh, të cilat vijnë anëekënd dhe që jo rrallë ndodh që të luhasin e lëkundin besimin e atyre që janë me besim të dobët apo të painformuar. Për shkak se sot ateizmi...
Pyetja: A është feja opium për masat? *** Përgjigja: Në artin e drejtimit të masave, një ndër modalitetet më të përdorura –dhe që përdoret akoma- është: “Sulmi ndaj rivalit (armikut) politik si propaganda më efikase për të fituar hegjemoninë ndaj rivalëve politike. Kjo ndodh sepse duke e përdorur tjetrin si objekt sulmi, akuzuesi...
Pyetja: Përse muslimanët thonë se feja islame është feja e Allahut? *** Përgjigjja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. "E kush kërkon fe tjetër përveç fesë islame,...
Pyetje: Jobesimtari që e pranon islamin, a i falen mëkatet atij që i ka bërë gjatë kohës kur ka qenë në kufër dhe nuk është penduar prej tyre në Islam? *** Përgjigje: Në lidhje me këtë ka dy mendime: Mendimi i parë: Atij i falen të gjitha mëkatet. Kjo bazohet në hadithin e Pejgamberit...
Pyetja: Cila është dispozita për ndryshimin e emrit të një personi, i cili e pranon Islamin, dhe dëshiron ta ndryshojë emrin e vjetër që ai ka pasur me një emër të ri Islam, dhe a është ky ndryshim i emrit i detyrueshëm për të apo jo? *** Përgjigje: Falënderimi i takon vetëm Allahut...
Pyetja: A duhet që një muslimani, i cili ka pranuar Islamin së voni, t’i mësohen përnjëherë krejt rregullat e Islamit, apo gradualisht? A duhet të fillojë ai me besimet themelore, apo me rregullat themelore së bashku me detyrat dhe ndalimet? *** Përgjigja: Përgjigja në këtë pyetje është të shihet çka ka bërë pejgamberi...

Ndryshimi i emrit

Pyetja: A është e detyrueshme për një person i cili bëhet musliman që ta ndryshojë emrin e tij, si p.sh., Gjon ose Josif, etj? *** Përgjigja: Nuk kërkohet (nuk është e detyrueshme) prej tij të ndryshojë emrin, përveç në rastin kur emri nënkupton nënshtrim ndaj dikujt ose diçkaje tjetër përveç Allahut, por është mirë që...
Pyetje: Pranova Islamin pesë vite më parë dhe familja ime e përjetuan rënd këtë. Motra ime shkëputi lidhjet me mua për një vit, pastaj më kontaktoi dhe më kërkoi t’ia falja, gjë që dhe bëra. Megjithatë, ajo nuk është ndalur nga sharja e Islamit dhe më sulmon, kurdo që i jepet rasti....
Pyetja: Kur themi “la i lahe ilAllah”, a duhet të shtojmë edhe “Muhameden resulullah”? Shtrohet pyetja: Muhamedi alejhi selam, kur ka thënë për shembull “Zoti është një”, a ka thënë për veten se “Muhamedi është rob dhe i Dërguari i Tij”? Pergjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon