Monday, December 6, 2021
Pyetja: Cili është gjykimi islam për mishrat e importuar? *** Përgjigja: Ajo çfarë e dallon epokën tonë, është prezenca e mjeteve të shumta të komunikimit e të transportit mes shteteve dhe vendeve të ndryshme, fakt ky që ka lehtësuar praktikën e shkëmbimit tregtar, në mes vetë muslimanëve dhe atyre që nuk janë muslimanë,...
Pyetja: A më lejohet të gatuaj mish jo hallall?! *** Përgjigja: Përsa i përket gatimit, ai varet nga lloji i mishit që do gatuhet. Nëse mishi është hallall atëherë lejohet edhe gatimi i tij, e nëse ështe harram atëherë nuk lejohet as të gatuhet. Allahu i Madhëruar në Kuran thotë: “Bashkëpunoni për të...
Pyetja: A lejohet të blihet mish në një dyqan ku varen në të hajmali? *** Përgjigja: Origjina është, lejimi i mishit që theret prej muslimaneve dhe ithtarëve të librit (Çifutët dhe Krishterët), përjashtohet rasti nëse ata përmendin jo emrin e Allahut kur e therin kafshën, ose e therin kafshën jo sipas mënyrës së...
Pyetja: Cilat janë ushqimet dhe medikamentet që lejohen dhe ndalohen në vendet joislame? *** Përgjigja: Në bazë të rregullave normative islame kafshët që theren nga myslimanët, të krishterët dhe çifutët janë të lejuara, kjo normë vlen në mënyrë permanente përderisa të provohet e kundërta. – Që kafsha e therur të jetë hallall duhet të...
Pyetja: A lejohet puna në restorante ku serviren ushqime të ndaluara fetarisht? *** Përgjigja: Muslimanit nuk i lejohet të punojë në dyqane dhe restorante ku serviren ndër të tjera dhe ushqime të ndaluara fetarisht, nëse kjo punë përfshin kontakt të drejtpërdrejtë me objektet e ndaluara, si servirja e pijeve alkoolike, mishit të derrit,...
Pyetja: A lejohet therrja e kafshëve me ndihmën e goditjes elektrike? *** Përgjigja: Së pari: Nëse kafsha që i hahet mishi goditet me rrymë elektrike dhe pastaj therret sipas normave islame kur ende është gjallë, atëherë mishi i saj është i lejuar me argument thënien e Allahut të Lartësuar: “Juve u janë ndaluar...
Ushqimi me dorë të majtë
Pyetja: Pse na thuhet që është haram të hamë dhe të pimë me dorën e majtë? *** Përgjigja: Arsyeja kryesore është sepse janë transmetuar argumente të prera në këtë çështje. Si p.sh., I Dërguari i Allahut ﷺ i tha Umer ibn Ebi Selemes: "Thuaj: Bismil-lahi (Me emrin e Allahut), ha me dorën e djathtë...
Pyetja: Konsumimi i lëndëve ushqimore që kanë në përmbajtje të tyre përqindje të ulët alkooli. Me alkool këtu është për qëllim ai lëng që avullon shpejt, që nuk ka ngjyrë, që ka shije djegëse dhe aromë të njohur; ai përdoret në industrinë ushqimore si lëndë konservuese, larguese e lagështirës, tretëse...
Pyetja: Nëse agjëruesi ushqehet nga harresa, a është i vlefshëm agjërimi? *** Përgjigjja: Ngrënia ose pirja nga harresa nuk ndikon në prishjen e agjërimit, por kur i kujtohet, ai duhet ta ndërpresë menjëherë (ushqimin ose pijen) dhe e vazhdon agjërimin duke mos qenë nevoja ta kompensojë, ngase agjërimi i tij konsiderohet i plotë....
Pyetja: A mund të përdoret xhelatina në ëmbëlsira, kremra, pastaj edhe në mjekësi? *** Përgjigjja: Xhelatina është një substancë e nxjerrë prej lëkurave dhe eshtrave të shtazëve, përdoret për disa ëmbëlsira dhe barna mjekësore. Sa i përket lejimit apo ndalimit të përdorimit të saj, themi se nëse është marrë nga shtazët të cilave u...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon