Wednesday, October 20, 2021
Pyetja: Pse po ndodhin aksidentet rrugore? *** Përgjigja: Nisur nga shtimi i aksidenteve automobilistike dhe rrezikshmëria që ato paraqesin për jetën e njerëzve dhe pasurinë e tyre, është parë e nevojshme të vendosen rregulla të veçanta sigurie për këto mjete, para se të jepet leja për qarkullimin e tyre, po ashtu janë vendosur...
Pyetja: A më lejohet të përgjigjem rreth një çështjeje fetare, duke u bazuar në çfarë kam lexuar apo dëgjuar? *** Përgjigja: Nëse të pyesin rreth një çështjeje fetare, rreth së cilës ke njohuri të saktë, të cilën e ke përftuar në ndonjë libër të besueshëm fetar, apo e ke dëgjuar nga mësimet dhe...
Ushqimi me dorë të majtë
Pyetja: Pse na thuhet që është haram të hamë dhe të pimë me dorën e majtë? *** Përgjigja: Arsyeja kryesore është sepse janë transmetuar argumente të prera në këtë çështje. Si p.sh., I Dërguari i Allahut ﷺ i tha Umer ibn Ebi Selemes: "Thuaj: Bismil-lahi (Me emrin e Allahut), ha me dorën e djathtë...
Pyetja: A është e vërtetë se ditën e martë dhe të premte nuk duhet të bësh dush? *** Përgjigja: Në ditën e Xhuma është synet që muslimani të lahet! Në ditën e Xhuma është traditë profetike që muslimani të lahet. Pejgamberi ﷺ ka thënë: "Kush lahet e pastrohet në ditën e xhuma (premte), shkon...
Pyetja: A konsiderohet se ka vrarë veten ai njeri që vdes nga shpejtësia në aksident? *** Përgjigja: Jo. Që të quhet një akt vetëvrasje duhet të ketë patjetër dhe qëllimin, nietin. Dakord, ecja me shpejtësi është e ndaluar edhe në fe nëse është jashtë parametrave e tjerë e tjerë, ka disa kritere kjo...
Pyetja: A lejohet dialogu ndërfetar me fetë e tjera? *** Përgjigja: Dialogu ndërfetar është një nismë dhe praktikë, që ka synime dhe qëllime shpesh të ndryshme mes atyre që janë përfshirë në të. Ajo që duhet thënë që fillim është, se fetë nuk bëjnë dialog, por janë besimtarët e këtyre feve ata të...
Pyetje: Nxënësit e klasës së parë fillore bashkë me administratën e shkollës në vendin tonë (në Shqipëri & Kosovë) organizojnë një festim me rastin e përfundimit të mësimit të shkronjave të alfabetit. Disa nga prindërit muslimanë kërkojnë të dinë se cili është gjykimi i fetar për të tilla festime? *** Përgjigja: Komisioni i...
Pyetje: A lejohet ta kemi zili vëllaun apo motrën tonë në islam ngase ai/ajo posedon diçka më shumë se ne? *** Përgjigjje: Zilia është ves i çifutëve siç ka thënë Allahu subhanehu ue teala: "Shumë ithtarë të librit (jehudi, krishterë) edhe pasi u është bërë e qartë e vërteta, nga vetë e zilia e...
Pyetje: I nderuar hoxhë! A është haram ta festojmë ditëlindjen? E nëse është haram, atëherë pse? *** Përgjigjje: Nuk i lejohet askujt që ta festojë ditëlindjen e tij, ngase në Islam janë ligjësuar vetëm dy festa:  Festa e Fitër Bajramit dhe festa e Kurban Bajramit. Festimi i çdo feste tjetër, përveç këtyre dy...
Pyetje: I nderuar hoxhë! Jam student dhe tri herë në javë kam ligjërata prej orës 12, që po i bie në kohë të drekës. Çfarë duhet të bëj, të shkoj në ligjërata apo të fal drekën? *** Përgjigjje: Çdo musliman obligohet të kujdeset për faljen e namazeve në kohën e tyre të caktuar,...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh?

Pyetja: Çfarë e bën kamatën kaq mëkat të madh, sa ai që e merr apo e jep atë të konsiderohet se ka hyrë në luftë me Allahun? Nëse keni mundësi, ta shpjegoni me metoda shkencore, të natyrës ekonomike. Megjithëse asnjëherë familja ime nuk ka marrë kamatë dhe as që e kemi ndër mend ta bëjmë […]

Një vështrim rreth kalendarit islam

Pyetja: Një vështrim rreth kalendarit islam *** Përgjigja: Koha është krijim i Allahut. Allahu i madhëruar kur krijoi diellin dhe hënën dhe caktoi lëvizjet e tyre u bë e mundshme ndarja dhe llogaritja e kohës siç thotë në Kuran: “(Allahu) është ai i cili e bëri diellin ndriçim, hënën dritë dhe i përcaktoi asaj (hënës) […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon