Monday, December 6, 2021
Pyetja: Si ishte jeta në Arabi para Islamit? *** Përgjigja: Para Islamit Arabia ishte në një gjendje shumë të keqe. Kur ata u bekuan me Islamin dhe u bënë ndjekës të këtij besimi, populli i Arabisë u kthye në gjendjen më të mirë sepse u bënë udhëheqës të kombeve dhe kombi më i...
Pyetja: A ka qenë e banuar toka para krijimit të Ademit alejhi selam? *** Përgjigja: Nuk dimë ndonjë argument prej Kuranit apo Sunetit që të na tregojë se a ka qenë apo jo toka e banuar para Ademit -alejhi selam. Vetëm se tregohet nga disa prej të parëve tanë të mirë (es-selefu salih)...
Pyetja: A lejohet shpronësimi i pronës për interesa publike? *** Përgjigja: Bazat e Sheriatit Islam shprehen qartë dhe prerë në respektimin e pronës private, aq sa dispozitat islame në këtë drejtim janë aq të njohura sajanë bërë pjesë e dijessë domosdoshme islame. Ruajtja e pasurisë është një nga pesë objektivat madhore që Sheriati...
Pyetja: A lejohet transplantimi i organeve të trupit? *** Përgjigja: Akademia mori në shqyrtim studimin nëse lejohet transplantimi apo jo. Pas një diskutimi të gjerë ndërmjet anëtarëve të Asamblesë së Akademisë, Asambleja është e mendimit se argumentet e atyre që lejojnë transplantimin janë më të pranueshme, kështu që ajo vendosi si më poshtë: Së...

Përse u krijua njerëzimi?

Pyetja: Përse u krijua njerëzimi? *** Përgjigja: Së pari: Një nga atributet më të mëdha të Allahut është Urtësia, dhe një nga emrat e Tij më të mëdhenj është El-Hakim ( i Urti). Ai asgjë nuk e ka krijuar kot, i Lartësuar dhe i pa të meta është Allahu. Ai i krijon gjërat për arsye...
Pyetja: A është i saktë hadithi: "Do të vijë një kohë kur vrasësi nuk e di pse ka vrarë dhe i vrari nuk e di pse është vrarë.”? *** Përgjigja: Po hadith është i saktë, e transmeton imam Muslimi në "Sahih". “Do të vijë një kohë ku nuk din vrasësi pse ka vrarë dhe...
Pyetja: Në rrugën e davetit shpesh po hasim në barriera, si t'i tejkalojmë ato? *** Përgjigja: Fillimisht duhet ta dimë që rruga e davetit (lexo: thirrjes islame) është rrugë e vështirë, që kërkon dituri, durim, maturi e urtësi, andaj duhet lutur Allahun vazhdimisht që të na forcojë të gjithë në këtë rrugë. Së dyti,...
Pyetja: Si të veprojë taksisti në rastet kur pasagjeri mbart me vete diçka të ndaluar fetarisht? *** Përgjigja: Nuk i lejohet një shoferi mysliman që të lidh një kontratë për të transportuar gjëra të ndaluara fetarisht, si p.sh.: pije alkoolike, mish derri etj. Kjo për shkak se argumentet fetare tregojnë se është i mallkuar...
Pyetje: Pse ateizmi ka përparuar kaq shumë? Cilat janë shkaqet e zhvillimit të tij? *** Përgjigje: Ateizmi, nisur nga përfundimet, është i lidhur me mospranimin dhe kundërshtimin, madje më shumë është i lidhur me rrënimin shpirtëror të botës. Natyrisht që mund të flitet edhe për praninë e disa shkaqeve të tjera. Ateizëm do të...
Pyetja: Sa është mesatarja e jetës së njeriut? *** Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Në një hadith nga Muhamedi...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon