Monday, December 6, 2021
Pyetja: Dispozitat e akikas në Islam *** Përgjigja: Akika është një sunet i fortë që rëndon mbi babain. Hadithi i përcjellë nga Selman bin Amir r.a. që thotë: “Kam dëgjuar të dërguarin e Allahut të thotë: “Fëmijës i takon një Akika, prandaj derdhi gjak për të dhe largojani lëndimin.” Salihu, i biri...
Pyetja: A bën t´ia lëmë emrin në vesh fëmijës musliman kur të lindë dhe emrin t´ia lëmë me domethënie shqip? *** Përgjigjja: Përzgjedhja e emrit të mirë për fëmijën është prej obligimeve të para që ka prindi ndaj tij. Emri i individit ka rëndësi të madhe, ngase është adresa e bartësit të emrit....
Pyetja: Selam alejkum, të nderuar! Jam në martesë që 14 vite dhe nuk kemi pasur fatin të bëhemi prindër. Mirëpo, gjatë këtyre viteve, kur jam lutur i kam premtuar Allahut se nëse më Ai më dhuron një djalë, do ta emërtoj Muhamed si respekt ndaj të Dërguarit alejhis-selam. E tash,...
Pyetja: Emrat si Zekeria, Muhamed, Aishe, Fatime etj… janë emra të vjetër. A janë të përshtatshëm për kohën kur jetojmë? Apo ndoshta këto fjalë cenojnë besimin? *** Përgjigja: Tu vësh fëmijëve emrat e profetëve, sahabëve dhe njerëzve të mirë, është një nder por dhe në interes të fesë e besimit. Ato janë emra...
PYETJA: Njëri prej emrave të Allahut është En-Nur, që në shqip përkthehet dritë. A lejohet t'i vuret fëmijës emri Drita? PËRGJIGJA: Allahu i Madhërishëm e ka cilësuar veten në Kur’an se është dritë e qiejve dhe tokës. I Lartmadhërishmi ka thënë:> Ibn Kethiri, përkitazi me komentin e këtij ajeti, ka shënuar si vijon:”Ali...
Es selamun alejkum. Shume vellezer kane emra Profetesh dhe ajo c’fare degjojme tek disa prej tyre kur i flasin njeri tjetrit ndonjehere i shtremberojne keto emra me shaka ose jo. Psh Jusuf shkurt Cufe, Muhammed shkurt Mete edhe te tjera. E verteta eshte se ju kam terhequr vemendjen nga...
Nje grua tha se ja kishte len djalit emrin EKBER tha vjehrrin e kam pas hoxhe ai e di. Une i thash se ky emer i takon vetem Allahut. Pergjigje: Fjala “Ekber” eshte mbiemer i shkalles siperore, qe perkthehet: “me i madh”, por perdoret edhe per krahasimin e dy sendeve apo...
Selam alejkum, me intereson te dije a mund ta vendosim emrin femies te sapolindur emrin per shembull Ebu Beker, ngase ebu do te thot i ati, dhe a prish pune kjo? Përgjigje  Fjala “Ebu Beker” eshte kunje dhe jo emer. Vete Ebu Beker es Sidiku (radiallahu anhu) e ka pas emrin...

Ndryshimi i emrit

Pyetja: A është e detyrueshme për një person i cili bëhet musliman që ta ndryshojë emrin e tij, si p.sh., Gjon ose Josif, etj? *** Përgjigja: Nuk kërkohet (nuk është e detyrueshme) prej tij të ndryshojë emrin, përveç në rastin kur emri nënkupton nënshtrim ndaj dikujt ose diçkaje tjetër përveç Allahut, por është mirë që...
Pyetje: ”Ajo konsiderohet nga dashuria ndaj prindërve të emërtuarit e fëmijëve me emrat e tyre (të prindërve)? A është e lejuar që të mos i bindem atyre në qoftë se ata më urdhërojnë q[ t’i emëroj fëmijët e mi me një emër të veçantë?” Përgjigje: ”Mos u bë i pabindur...

TRENDI I PYETJEVE

Përshëndetje ✋

Jemi të lumtur të ndihmojmë në ofrimin e zgjidhjes për pyetjet, dilemat dhe brengat tuaja

Filloni një bisedë

Klikoni këtu të bisedoni me ne

Kërkojeni përgjigjen për pyetjen tuaj këtu

Kërko përgjigje për pyetjen tuaj
Na shkruani përmes whatsapp
Nëse dëshironi tu njoftojmë me email
Na lini numrin tuaj të telefonit që tu thërrasim
Cila është përshtypja juaj

Latest Posts

Si duhet të japim këshillë?

Pyetje: Cilat janë rregullat që duhet t’i kemi parasysh gjatë dhënies së këshillës? *** Përgjigje: Dhënia e këshillës është një prej të drejtave të vëllezërve mes vete dhe është tregues për vëllazërinë e sinqertë. Madje kjo është prej përsosurisë së imanit, ngase imani nuk përsoset, derisa muslimani ta dojë dhe ta urrejë për vëllanë e […]

Çfarë të bëjmë me letrat higjienike

Pyetja: A lejohet qe letrat apo picetat higjenike pas përdorimit të digjen në zjarr apo çfarë duhet bërë?   Përgjigja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Nuk ka […]

A shkojnë dikur në xhenet ata besimtarë me të cilët ndizet zjarri fillimisht?

Pyetje: A shkojnë dikur në xhenet ata me të cilët ndizet zjarri fillimisht, besimtarët muslimanë që kanë luftuar, kanë lexuar Kur’an e kanë dhënë pasuri jo për hir të Zotit? Bazohem edhe në këtë hadith pos një tjetri. Hadithi është në “Radijus Salihin”, numër. 148: “I falimentuar i umetit tim është ai që vjen në […]

Ku është Zoti?

Pyetja: Nëse pyesim gjashtë njerëz në gjashtë anë të Tokës se ku është Zoti, që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell” dhe rrjedhimisht nënkuptohet se Toka, universi dhe çdo gjë që është në të është brenda Zotit. A është mëkat të thuhet kështu? E nëse nuk është kështu, si mund të jetë ndryshe? […]

A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke?

Pyetja: A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër? *** Përgjigja: Nëse u qasemi studimeve kur’anore të kësaj fushe, materies së krijimit të Ademit, lavdërimet dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të, praktikisht llojit të lëndës së krijimit, hasim se Kur’ani përdor disa terminologji mbi këtë […]

X
Mirëserdhët Pergjigje.net
Mirësevini
wpChatIcon